Η 212 σελίδων, χωρίς τα παραρτήματα, ενδιάμεση έκθεση της PwC κάθε άλλο παρά αποκαλυπτική ήταν για την απάτη στη Follie Follie καθώς βρίθει λεπτομερειών για την κάθε λογής δαπάνη της Οικογένειας Κουτσολιούτσων, αλλά και ενός στενού κύκλου συνεργατών και αυλοκολάκων, που χρεώνονταν στην εταιρεία. Ελικόπτερο, θαλαμηγός, πολυτελή αυτοκίνητα, έπιπλα, διακόσμηση, υπηρετικό προσωπικό, δεκάδες κινητά τηλέφωνα, εισαγωγή ξυλείας (!), η λίστα είναι μεγάλη. Στη FF χρεώθηκε αγορά επίπλων, διακοσμητικών και λοιπών ειδών οικιακού εξοπλισμού συνολικής αξίας 125 χιλ.ευρώ, και για εισαγωγή κρασιών από τη Ν. Ζηλανδία άλλα 60 χιλ. ευρώ ετησίως από το 2001. Έφθασαν ακόμη σε σημείο να χρεώσουν στη Folli Follie ποσό 573 ευρώ για το σέρβις των ψυγείων της κατοικίας τους στην Ν. Κηφισιά.Κο
Υπόνοιες για δοσοληψίες
Σαν σενάριο από ταινία, οι ελεγκτές της PwC αναφέρουν πως ανακάλυψαν στο μηχανοστάσιο του κτιρίου που στεγάζει τη FF, κούτες στα οποία υπήρχαν κλασέρ ανά χρονιά με έξοδα της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τραπεζικά παραστατικά. Τα αρχεία αυτά που εκτιμάται πως κρατούσε ο κεντρικός ταμίας Β. Κατσαμπής αποδείχθηκαν εξαιρετικά πολύτιμα στη καταγραφή διαφόρων δοσοληψιών, ορισμένων εξ αυτών σε ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη εντοπίστηκαν χειρόγραφες ατχέντες κσι σημειώσεις που αποδείχθηκαν κομβικές για το “δέσιμο” των στοιχείων.
Ο έλεγχος εντόπισε ακόμη αλληλογραφία από το 2009 που καταδεικνύει πως η Ελληνικές Διανομές, θυγατρική των ΚΑΕ, πραγματοποιούσε μεμονωμένες συναλλαγές με εταιρείες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο στελεχών της FFGS με αντικείμενο την εξαγωγή ρολογιών και κοσμημάτων Bulgari. Η αγορά των προϊόντων αυτών φαίνεται πως χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την FFGS. Τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια πουλήθηκαν με έκπτωση 80% από την FFGS στη φαινομενικά ανεξάρτητη από τον όμιλο εταιρεία Fenlane που ουσιαστικά ελεγχόταν από στελέχη του ομίλου. Η έκθεση αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί πληρωμή προς την FFGS για την πώληση αυτή και επομένως η FFGS υπέστη ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ.
Η αμαρτωλή Landocean και ο ρόλος της στην απάτη follie follie
Ένα από τα οχήματα μέσω των οποίων γίνονταν λήψη εικονικών δανείων αποτελεί η εταιρεία Landocean που ιδρύθηκε πίσω στο 1996. Οι ελεγκτές αναφέρουν ενδείξεις πως η εταιρεία ήταν ελεγχόμενη από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και σημειώνουν πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν χρησιμοποιήθηκε όπως οι υπόλοιπες ελεγχόμενες εταιρείες, αντίθετα συνάπτονταν εικονικές συμβάσεις δανείων ώστε να μεταφέρονται στη Landocean απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες στους οποίους είχαν πραγματοποιηθεί εικονικές πωλήσεις. Χωρίς να υπάρχει δηλαδή μεταφορά χρημάτων προς τη Landocean μετατοπίζονταν λογιστικά σε αυτή εικονικές απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί από εικονικές πωλήσεις.
Βάσει των συμβάσεων που εντοπίστηκαν, ο υπο-Όμιλος της Ασίας από το 2001 έως το 2017 πραγματοποίησε εικονικές συμβάσεις δανείων ύψους 191 εκατ.δολαρίων. Απόλυτα χαρακτηριστικό του βάθους του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε είναι ότι εντοπίστηκε συνομιλία στο WhatsApp μεταξύ δύο στελεχών (Μπεγιέτη και Chow) του υπό-Ομίλου της Ασία, στην οποία γίνεται αναφορά στα περιβόητα 28 εκατ δολάρια που εμφανίζονταν ως πάγια.
Απάτη follie follie που κράτησε δεκαετίες
Η Folli-Follie εισήχθη στο Χρηματιστήριο Τον Οκτώβριο του 1997. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2001, η PwC αρχίζει να εντοπίζει τα πρώτα ίχνη παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Οι ελεγκτές αναφέρουν πως χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικοί μέθοδοι με σκοπό την εικονική αύξηση των πωλήσεων και κατ΄επέκταση των κερδών του Ομίλου μέσω εταιρειών ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF. Η πρώτη περίοδος ξεκινά από το 2001 έως το 2013 και είναι η γνωστή “γύρω-γύρω όλοι” που αποκάλυψε η Α&Μ. Παράλληλα με την πρώτη μέθοδο, από το 2006 έως το 2015 “έτρεχε” μια δεύτερη μέθοδος λογιστικής καταχώρησης εικονικών πωλήσεων σε εικονικούς πελάτες, χρησιμοποιώντας πάλι εταιρείες ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF. Το 2015 οι μέθοδοι αυτοί έπαψαν να χρησιμοποιούνται και στις αρχές του 2016 εμφανίστηκε μια τρίτη μέθοδος κατά την οποία εταιρείες του Ομίλου πραγματοποιούσαν εικονικές πωλήσεις σε έναν μοναδικό εικονικό προμηθευτή.
Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ο Tonio Law (Law Chiu Chien, Περιφερειακός Διευθυντής FFGS), o Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Υπό-Ομίλου Ασίας) και η Kennis Chow (προϊστάμενη λογιστηρίου FFGS). Η PwC αναφέρει: «φαίνεται επίσης πως οι Δημήτρης και Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των παράνομων μεθόδων, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων…. Επιπλέον από τα αποδεικτικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση μας προκύπτει ότι ο ΓΚ (Γιώργος – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) έδινε κατευθύνσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και την επιθυμητή απόδοση των θυγατρικών του Ομίλου στην Ασία που ήθελε να απεικονίζονται σε κάθε κλείσιμο, στις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις».
Σύμφωνα με τη PwC, οι Δημήτρης και Τζώρτζής Κουτσολιούτσος αποκόμισαν ποσό που ξεπερνά αθροιστικά τα 180 εκατ.ευρώ από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών, όπως κατηγορούνται, είχαν «φουσκώσει» με λογιστικές αλχημείες τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie.