Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει στο παρελθόν δημόσια για τον καρκίνο και τη μάχη με την ασθένεια που δίνει εδώ και χρόνια και με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι και οι γονείς της στο παρελθόν

«Έχουμε μια οικογενειακή ιστορία με τον καρκίνο»


Η Φώφη Γεννηματά, το καλοκαίρι του 2019, σε μια συνέντευξη διαφορετική άνοιξε καρδιά της μιλώντας για πολύ προσωπικά θέματα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν, καθώς και για την περίοδο που οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως δεν μπορεί να γίνει μητέρα.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε και για τον καρκίνο που έχει χτυπήσει πολλές φορές την πόρτα της οικογένειάς της: «Η μητέρα μου αρρώστησε πρώτη, ήταν 44 ετών. Έζησε 10 χρόνια πολεμώντας τον καρκίνο, δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου να κάνει θεραπείες, ήμασταν συνέχεια στα νοσοκομεία, και ενώ αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα με τη μητέρα μου, δυστυχώς στην πορεία αρρώστησε και ο πατέρας μου. Νομίζω ότι επηρεάστηκαν και οι δύο πάρα πολύ από αυτή την εξέλιξη. Τους χάσαμε μέσα σε 7 μήνες και τους δύο.

«Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία»

Πριν από τέσσερα χρόνια, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε το δίδαγμα που αποκόμισε. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μην χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο» έλεγε τότε.

«Πρέπει να παλεύουμε να φυλάμε τον εαυτό μας να τον προσέχουμε για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα» δήλωνε σε άλλη της συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και αν σου συμβεί να δώσεις τον αγώνα».

«Δεν μπορούσα να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά»

«Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δε θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά, και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια. Τελικά ήρθε η Αιμιλία στη ζωή μας και τα άλλαξε όλα.

Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε τη διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή» αποκάλυψε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα»

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε πει η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον Alpha τον Ιούνιο του 2020, προσθέτοντας ότι «εμείς (σ.σ. εννοεί την ίδια και την αδερφή της) ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Γεννηματά – Τι είναι ο «ατελής ειλεός» για τον οποίο εισήχθη στο νοσοκομείο

Η κ. Γεννηματά εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο με «συμπτώματα ατελούς ειλεού», δηλαδή μερική απόφραξη του εντέρου.

Ο όρος ειλεός αναφέρεται σε παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Είναι η συχνότερη πάθηση του λεπτού εντέρου, μπορεί όμως να εμφανιστεί και στο παχύ έντερο σε σπανιότερες περιπτώσεις.

Ο ειλεός μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του νευρικού συστήματος, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να σταματούν οι περισταλτικές κινήσεις που προωθούν το περιεχόμενο του εντέρου (παραλυτικός ειλεός).

Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι πάσχει από αποφρακτικό ειλεό, στον οποίο το έντερο αποφράσσεται για μηχανικούς λόγους, για παράδειγμα από κατάποση ξένων σωμάτων.

Στην περίπτωση της Φώφη Γεννηματά «η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο ειλεός προκαλεί ισχυρό πόνο, ναυτία και έμετο, απουσία εντερικών κενώσεων και άλλα σοβαρά συμπτώματα.