Το Ισραήλ κατέγραψε την πρώτη περίπτωση ανθρώπου που νοσεί ταυτόχρονα από εποχική γρίπη και κορωνοϊό, παθολογική κατάσταση που ονομάστηκε «flurona» (flu + corona).

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ασθενής είναι μια νεαρή έγκυος γυναίκα, η οποία, αν και τα συμπτώματά της ήταν ήπια, νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο.

Η γυναίκα «διαγνώστηκε με γρίπη και κορωνοϊό μόλις έφτασε», δήλωσε ο Arnon Vizhnitser, διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου Beilinson στην πόλη Petah Tikva. «Και τα δύο τεστ βγήκαν θετικά ακόμη κι όταν τα επαναλάβαμε», συμπλήρωσε.

«Η ασθένεια είναι η ίδια ασθένεια! Και οι δύο λοιμώξεις είναι ιογενείς και προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή αφού και οι δύο προσβάλλουν την ανώτερη αναπνευστική οδό», τόνισε ο Vizhnitser.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε ότι μελετά την υπόθεση για να προσδιορίσει εάν ο συνδυασμός των δύο λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσει «μια πιο σοβαρή ασθένεια».

Κι ενώ η εν λόγω γυναίκα είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε και με τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα, οι γιατροί πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερες ίδιες περιπτώσεις στη χώρα.

Τι είναι ο «Flurona»

Ο Flurona, λοιπόν, δεν είναι ένας νέος ιός! Αφορά την παθολογική κατάσταση όπου ένα άτομο νοσεί ταυτόχρονα από γρίπη και κορωνοϊό.

Το προαναφερθές γεγονός μπορεί να είναι η πρώτη περίπτωση που παρατηρείται ταυτόχρονη νόσηση με κορωνοϊό και γρίπη στο Ισραήλ, όμως παγκοσμίως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς αρκετές περιπτώσεις είχαν διαπιστωθεί από τις αρχές τις πανδημίας της Covid-19.

Σε αντίστοιχη διευκρίνιση προέβη και ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας με ανάρτηση του στο Facebook ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας:

«Σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται σήμερα η ύπαρξη ενός ‘νέου’ ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορωνοιό. Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορωνοιό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες.

Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Συμπερασματικά, ο Flurona δεν είναι ένας νέος ιός αλλά ταυτόχρονη λοίμωξη από γρίπη και κορωνοϊό, κάτι που δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.