Στους επόμενους σταθμούς του οδικού χάρτη για την πλήρη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με παρέμβασή του στην συζήτηση για το νομοσχέδιο που εναρμονίζει τους ποινικούς κώδικες με τις προβλέψεις του νέου δικαστικού χάρτη, ο κ. Φλωρίδης αποκάλυψε τα δύο σχέδια νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ετοιμάζουμε δύο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε μέσα από μετρημένα και συγκεκριμένα βήματα η τελεσίδικη απόφαση να εκδίδεται σε περίπου 600 ημέρες αντί των 1.450 που απαιτούνται σήμερα.

Επίσης, έως τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης θα φέρουμε την αναμόρφωση του Δικαίου για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Πιστεύουμε ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Πέραν αυτών ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι έως τον Ιούνιο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ένα κρίσιμο βήμα για την ψηφιακή μετάβαση της δικαιοσύνης με την λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου.

«Με τον ηλεκτρονικό φάκελο ο δικηγόρος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αγωγή. Ηλεκτρονικά θα κατατίθενται και οι προτάσεις των διάδικων. Ηλεκτρονικά θα βγαίνει η απόφαση, θα ασκούνται οι εφέσεις και θα εκδίδεται η απόφαση επι της έφεσης. Όλα ηλεκτρονικά και ο καθένας από το γραφείο του». Ηλεκτρονικά ασκούνται οι εφέσεις και η σχετική απόφαση. Ηλεκτρονικά όλα ο καθένας από το γραφείο του», τόνισε ο υπουργός για να σημειώσει ότι με το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο θα διευκολυνθεί και η αξιολόγηση των δικαστών.

«Θα φαίνεται πόσες αποφάσεις ανέλαβε ο δικαστής, σε πόσο χρόνο τις ολοκλήρωσε και πόσες έπεσαν σε 2ο βαθμό», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Διαβάστε ακόμη: