Πρόοδο στα σχέδια για τη μείωση του ρίσκου διαπιστώνει η Fitch Ratings στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, όμως εκτιμά ότι το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα περιορίσει τις πιέσεις στους δανειολήπτες.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εμφανίσει ουσιαστική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού τους λόγω του πληθωρισμού και της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας μέχρι στιγμής, ενώ οι ροές νέων NPEs διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά. Ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων αναμένεται να ενισχυθεί φέτος, με την επιβράδυνση της οικονομίας, με τη Fitch να εκτιμά ότι τα περισσότερα NPEs θα προέλθουν από τη λιανική.
Το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίζει τις πιέσεις στους δανειολήπτες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, όμως την ίδια ώρα αποκρύπτει την πραγματική ικανότητα του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το χρέος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, εάν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν θα λήξει το πρόγραμμα αυτό, τονίζεται.
Ο οίκος αναμένει ότι ο σχηματισμός NPE στην Ελλάδα θα αυξηθεί το 2ο εξάμηνο του 2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται (αναμένει άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% τόσο φέτος όσο και του χρόνου, από 5,9% το 2022), αλλά το πλαφόν στα επιτόκια για τα ενήμερα στεγαστικά από τον Μάιο του 2023 θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες.
Η Fitch εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία σε επίπεδα πάνω από 2% για τις ελληνικές τράπεζες και άνω του 3,5% για τις κυπριακές τράπεζες, το 2023 και το 2024 -παρά την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για τις καταθέσεις και τη μεταστροφή του αποταμιευτικού κοινού προς τις ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις.