Η «Εθνική Συμμαχία» (NCP – KOK), νικητήρια παράταξη των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία τη 2α Απριλίου, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ακροδεξιό, εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό «Κόμμα των Φινλανδών» (FINNS) και δύο μικρότερα κόμματα.

Τα τέσσερα κόμματα θα διαπραγματευθούν υπό την ηγεσία του κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας υπό τον Πέτερι Όρπο, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη Σάνα Μαρίν στην πρωθυπουργία.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Οφείλουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να κάνουμε οικονομίες, μεταρρυθμίσεις, όμως, πιστεύω ότι αυτά μπορούν να γίνουν και με αυτόν τον συνδυασμό (σ.σ. κομμάτων). Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Πέτερι Όρπο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το NCP κέρδισε 48 έδρες στις εκλογές της 2ας Απριλίου και έπονται οι ακροδεξιοί Φινλανδοί με 46 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μαρίν με 43 έδρες, στο 200μελές κοινοβούλιο.

Εκτός του Κόμματος των Φινλανδών, ο Πέτερι Όρπο επιδιώκει να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα, τόσο το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (9 έδρες), όσο και τους Χριστιανοδημοκράτες (5 έδρες), εξασφαλίζοντας κυβερνητική πλειοψηφία 108 εδρών.

Ωστόσο, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, θα κληθεί να βρει κοινό τόπο με το ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών» και την επικεφαλής του, Ρίικα Πούρα, στο θέμα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Η Πούρα έχει αναφέρει ότι το κόμμα της, θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση από χώρες εκτός της Ευρώπης, ενώ, ο Όρπο έχει σημειώσει πως αν και είναι έτοιμος να επανεξετάσει την πολιτική ασύλου, θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις πύλες για την έλευση εξειδικευμένων εργατών στη Φινλανδία.

Διαβάστε ακόμη: