Οι εκπρόσωποι Ελσίνκι και Στοκχόλμης πρόκειται να τοποθετηθούν δημοσίως εντός των επόμενων τριών εβδομάδων αναφορικά με την επιθυμία τους για επίσημο τερματισμό της διεθνούς αμυντικής ουδετερότητας και ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Σουηδία και Φινλανδία έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ ύστερα από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, αλλά δίχως να έχουν προχωρήσει σε ένταξη στη συμμαχία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε δραματική αλλαγή πολιτικής, ωθώντας τις δύο χώρες να επαναξιολογήσουν την ουδέτερη στάση τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Φινλανδία και Σουηδία αρχίζουν σύντομα συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στις 13/04, οι δύο Πρωθυπουργοί, Σάνα Μάριν (Φινλανδία) και Μαγκνταλένα Άντερσον (Σουηδία), συναντήθηκαν στη σουηδική πρωτεύουσα πόλη, όπου συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της αμυντικής «θωράκισης», έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης επεσήμανε πως «δίχως να θέσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα, απαιτούνται εβδομάδες και όχι μήνες έως ότου ληφθεί η οριστική απόφαση», ενώ η Σουηδή ομόλογός της υπογράμμισε ότι «δε θα βιαστούμε, όμως εξετάζουμε κάθε επιλογή με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας μας», σε κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους.

Αμφότερες ανέφεραν πως χρειάζεται να εργασθούν όλες οι πλευρές «προσεκτικά και ενδελεχώς», ενώ τονίσθηκε ότι «η μία δύναμη εξαρτάται άμεσα από την άλλη, εξαιτίας της ισχύουσας αμυντικής συνεργασίας».

«Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα εκκινήσουν μετά τη γιορτή του Πάσχα», σημείωσε η Σάνα Μάριν και προσέθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλόγως των συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια υποβολής των απαραίτητων αιτήσεων και εγγράφων, στοχεύουμε σε εγγυήσεις ασφαλείας από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών ΑμερικήςΓαλλίαςΓερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας».

Σε περίπτωση έμπρακτης προσπάθειας ενός κράτους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απαιτείται πλήρης επικύρωση από τα υπόλοιπα μέλη (30 χώρες). Ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ξεκαθαρίσει ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή».

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, παράλληλα, στάθηκε στην επιθυμία αποφυγής οιασδήποτε καθυστέρησης, διότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η Σουηδία θα κινείται σε «ρυθμούς» εκλογών, καθώς είναι προγραμματισμένες για την 11η του μηνός, οι εθνικές, οι περιφερειακές, αλλά και οι δημοτικές.

«Οφείλουμε να σκεφθούμε το καλύτερο για την ασφάλεια, την ευημερία και το πνεύμα ειρήνης της πατρίδας μας», ολοκλήρωσε.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις Φινλανδία και Σουηδία ότι δε συμφωνεί στην προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει πως «τούτη η κίνηση, δε θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη».