Η ανάδειξη του Λιονέλ Μέσι ως νικητή της Χρυσής Μπάλας είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς ναι μεν ο «πούλγκα» οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Copa America αλλά με την Μπαρτσελόνα ήταν… απογοητευτικός.

Οι περισσότεροι ήθελαν να δουν τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να κερδίζει επιτέλους αυτόν τον τίτλο, αλλά ο Πολωνός πήρε τη ρεβάνς του σήμερα στη γιορτή των κορυφαίων για το 2021 της FIFA που φιλοξενήθηκε στην έδρα της Διεθνής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στη Ζυρίχη. Ο Πολωνός ήταν στην τελική τριάδα μαζί με τους Λιονέλ Μέσι, Μοχάμεντ Σαλάχ με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο να ανοίγει το φάκελλο και να ανακοινώνει το όνομα του «Λέβα» (τον οποίο έσπευσαν να συγχαρούν οι Όλιβερ Κάαν, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς και Γιουλάν Νάιγκελσμαν οι οποίοι ήταν μαζί του στα γραφεία των Βαυαρών).

FIFA Awards 2021

«Νιώθω περήφανος και πολύ χαρούμενος. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αυτό το βραβείο το οποίο βέβαια το κατέκτησα χάρις στη βοήθεια της ομάδας και των συμπαικτών μου και των προπονητών μου γιατί όλοι μαζί δουλεύουμε πολύ σκληρά», είπε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ενώ όταν ρωτήθηκε για το ρεκόρ σκοραρίσματος του Γκερντ Μίλερ το οποίο κατέρριψε μέσα στο 2021 τόνισε:

«Δεν είχα ονειρευτεί ποτέ ότι μπορούσα σπάσω το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ με 41 γκολ σε 29 ματς μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Αν μου το έλεγε κάποιος πριν από χρόνια θα του έλεγα ότι ήταν τρελός.

Στις γυναίκες καλύτερη αναδείχθηκε η Αλεξία Πουτέγιας της Μπαρτσελόνα, η οποία νίκησε τη συμπαίκτριά της Τζένιφερ Ερμόσο και την Σαμ Κερ της Τσέλσι.

Ο Τούχελ κορυφαίος προπονητής και από τη FIFA!

Τα έκανε σχεδόν όλα σε λιγότερο από έναν χρόνο με την Τσέλσι. Σήκωσε Champions League, σήκωσε ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, νίκησε όλους τους μεγάλους αντιπάλους της Ευρώπης στο διάβα του και μεταμόρφωσε τους Μπλε σε χρόνο-ρεκόρ.Αυτή η επιτυχία-εξπρές του Τόμας Τούχελ αναγνωρίστηκε καθολικά, καθώς μετά την UEFA, και η FIFA τού απένειμε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς!

Ο Γερμανός τεχνικός άφησε πίσω του στην κούρσα τους Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι) και Ρομπέρτο Μαντσίνι (Ιταλία) και βραβεύτηκε στην απονομή μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Αρσέν Βενγκέρ, κλείνοντας ιδανικά τις εκκρεμότητες για το περασμένο έτος.
Σημείωση, στις 26 Ιανουαρίου συμπληρώνει έναν χρόνο στους Λονδρέζους!

Ο Εντουάρ Μεντί της Τσέλσι τερματοφύλακας της χρονιάς

Δεύτερος στη Χρυσή Μπάλα, νικητής στα βραβεία «The Best» της FIFA! Ο Εντουάρ Μεντί παίρνει απλά αυτό που του αξίζει μετά την χρονιά-αποκάλυψη με τη φανέλα της Τσέλσι, με την οποία κατέκτησε το Champions League και εδραιώθηκε ως ένας από τους πιο συνεπείς πορτιέρι του πλανήτη.
Στην απονομή των φετινών βραβείων, ο Σενεγαλέζος κίπερ άφησε πίσω του τους Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (νικητής της Χρυσής Μπάλας) και Μάνουελ Νόιερ και έγινε ο πρώτος Αφρικανός που κατακτά τον εν λόγω τίτλο!

Το «βραβείο Fair Play» σε παίκτες και ιατρικό τιμ της Δανίας!

Το βραβείο Fair Play της FIFA για το 2021 πήγε στην Εθνική Δανίας για την αντίδραση των παικτών της και του ιατρικού επιτελείου κατά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στην πρεμιέρα στο Euro κόντρα στη Φινλανδία.

Οι Δανοί διεθνείς σχημάτισαν έναν κύκλο για να προστατεύσουν τον Έρικσεν από κάμερες και φλας, την ώρα που έδινε μάχη για τη ζωή του. Κανείς δεν θα ξεχάσει και τους Κιάερ, Κάσπερ Σμάιχελ που έσπευσαν στη σύζυγό του για να την παρηγορήσουν.

Στον Έρικ Λαμέλα Λαμέλα το «βραβείο Πούσκας» για το κορυφαίο γκολ του 2021

Είναι ο άρχοντας της «ραμπόνα». Το προσπαθεί συχνά, το είχε κάνει πρώτη φορά με ένα γκολ-μαγεία απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης και το ξανάκανε το 2021, βάζοντας την ξεχωριστή σφραγίδα του στο ντέρμπι ανάμεσα σε Τότεναμ και Άρσεναλ.

Ο Έρικ Λαμέλα κέρδισε το «βραβείο Πούσκας» για τη μυθική γκολάρα του με ραμπόνα κόντρα στους Κανονιέρηδες και αν και πλέον αγωνίζεται στη Σεβίλλη, διατήρησε τα σκήπτρα στις τάξεις των Σπερς, αφού το 2020 νικητής είχε αναδειχθεί ο Χέουνγκ-Μιν Σον με την απίθανη κούρσα των 60 μέτρων.

Ο Αργεντινός κέρδισε το βραβείο έναντι του Πάτρικ Σικ (για το πλασέ από τη σέντρα στο Euro 2020) και του Μεχντί Ταρέμι (για το ψαλιδάκι στο Πόρτο-Τσέλσι).

Ειδική βράβευση στον Ρονάλντο για τα 115 γκολ

Το 2021 δεν ήταν η καλύτερη χρονιά και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά ο Πορτογάλος με τα 115 γκολ που έφτασε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του έγινε ο πρώτος σκόρερ (σε επίπεδο εθνικών ομάδνω) και δεν έμεινε παραπονούμενος…

Η FIFA τον τίμησε με ένα ειδικό βραβείο κι ο CR7 βρέθηκε στη Ζυρίχη για να το παραλάβει… «Είναι ένα όνειρο αυτό που έχω πετύχει… Πρεπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπαίκτες μου αυτά τα 20 χρόνια στην Εθνική. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα στα 115 γκολ. Το αφιερώνω στην οικογένεια μου, στη γυναίκα μου, στα παιδιά μου. Ξέρετε σύντομα θα ξαναγίνω πατέρας (γέλια)».

Ο Πορτογάλος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι εξακολουθεί να έχει την ίδια δίψα και όρεξη… «Έχω το ίδιο πάθος. Με ρωτάνε πόσα χρόνια θα παίξω και τους απαντώ για 4-5 ακόμη γιατί προσέχω το σώμα μου, αλλά και πνευματικά είμαι το ίδιο δυνατός»

 

Εκτός κορυφαίας ενδεκάδας Σαλάχ και Εμπαπέ

Τι κι αν συμπεριλήφθηκε στους φιναλίστ για το βραβείο του κορυφαίου παίκτη; Ο Μο Σαλάχ δεν ψηφίστηκε αρκετά για να μπει στην κορυφαία 11άδα του 2021 και μπορεί να νιώθει αδικημένος για άλλη μια φορά στη σεζόν, μετά την 7η θέση στη κατάταξη της Χρυσής Μπάλας.

Το ίδιο κι ο Κιλιάν Εμπαπέ ο οποίος βρέθηκε εκτός τελικών επιλογών!

Όπως αποκαλύφθηκε στην τελετή απονομής των «The Best» στη Ζυρίχη, την καλύτερη 11άδα απαρτίζουν ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα κάτω από τα δοκάρια (κι όχι ο Εντουάρ Μεντί που κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου κίπερ), οι Λεονάρντο Μπονούτσι, Ρούμπεν Ντίας και Νταβίντ Αλάμπα (!) στην άμυνα, Ζορζίνιο, Καντέ και Ντε Μπρόινε στη μεσαία γραμμή και μια «χρυσή» τετράδα στην επίθεση: Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αλλά και Έρλινγκ Χάαλαντ.