ΚΟΣΜΟΣ

Φιάσκο τα κέντρα μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία

Φιάσκο το σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι για κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Δεν πραγματώθηκε το σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι για κέντρα μεταναστών στην Αλβανία το οποίο προέβλεπε ότι 3.000 άνθρωποι το μήνα θα έμεναν στην Αλβανία.

Τα κέντρα μεταναστών άνοιξαν τον Οκτώβριο. Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, δύο μήνες αργότερα, Αλβανοί δημοσιογράφοι που παρίσταναν τους τουρίστες έπιασαν κάποιους από τους αστυνομικούς που εργάζονταν σε αυτά να διαμένουν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με πισίνα και σπα στο Σενγκίν, το αλβανικό λιμάνι που στεγάζει το κέντρο μεταναστών.

«Ήρθαμε εδώ για δουλειά, είμαστε η ασφάλεια του κέντρου μεταναστών, […] αλλά δεν υπάρχουν μετανάστες στις εγκαταστάσεις, έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία», είπαν οι αξιωματικοί στους δημοσιογράφους του Piranjat TV. «Είμαστε μόνο εμείς εδώ. Πληρωνόμαστε για να συμπεριφερόμαστε ως τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα δωρεάν – τα πληρώνει η ιταλική κυβέρνηση», πρόσθεσαν.

Άδειες οι εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις στο Σενγκίν είναι άδειες. Τα κέντρα είχαν διαφημιστεί ότι προωθούσαν ένα νέο μοντέλο κράτησης μεταναστών εκτός της ΕΕ. Ωστόσο, Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομο το να κρατούνται άνθρωποι που αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα στην Αλβανία, πριν επαναπατριστούν σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τη Ρώμη.

Μόνο 24 αιτούντες άσυλο στάλθηκαν ποτέ στην Αλβανία και κανένας δεν παραμένει εκεί. Από αυτούς, πέντε έμειναν για λιγότερο από 12 ώρες, ενώ οι υπόλοιποι έμεναν για λίγο πάνω από 48 ώρες.

«Οικονομική καταστροφή»

Η συμφωνία Ρώμης – Τιράνων έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια. Πλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «οικονομική καταστροφή» σε μία περίοδο που η Ιταλία παλεύει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, κόβοντας κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα, στην Αλβανία έχουν απομείνει λίγες δεκάδες αστυνομικών από την Ιταλία που βρίσκονται στη χώρα. Τον Νοέμβριο, περίπου 50 αστυνομικοί μαζί με δεκάδες κοινωνικούς λειτουργούς, επέστρεψαν στην πατρίδα τους όταν έγινε γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις ήταν άδειες.

Χώρος για αδέσποτα σκυλιά

Στα τέλη Νοεμβρίου, η εφημερίδα Domani αποκάλυψε ότι ένα άλλο αλβανικό κέντρο κράτησης, στο Gjadër, που προοριζόταν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, είχε καταληφθεί από αδέσποτα σκυλιά, τα οποία υιοθέτησαν οι 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι του κέντρου.

«Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν φροντίσει τις ανάγκες των σκύλων με αγάπη και υπομονή, εξασφαλίζοντάς τους τροφή, νερό, καθημερινή ιατρική περίθαλψη και, πάνω απ’ όλα, ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον», ανέφερε το δημοσίευμα μετά από επίσκεψη στο κέντρο.

Οι εξελίξεις έχουν φέρει σε αμηχανία την ιταλική κυβέρνηση, ενώ διαμάχη υπήρξε μεταξύ των Αρχών και των δικαστών, που επικύρωσαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής αν δεν θεωρείται ασφαλές όλο το έδαφός της.

«Τα κέντρα θα λειτουργήσουν»

«Τα κέντρα για τους μετανάστες στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμη και αν πρέπει να περνάω κάθε νύχτα εκεί από τώρα μέχρι το τέλος της θητείας της ιταλικής κυβέρνησης», διεμήνυσε η Μελόνι.

Το φιάσκο πάντως έχει πλήξει την αξιοπιστία της, αφού η μετανάστευση ήταν κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας και η ίδια είχε επικρίνει τους προκατόχους της για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, κάνοντας λόγο για δαπάνη δημοσίου χρήματος.

«Γιατί πρέπει να πετάξουμε τα χρήματα των Ιταλών με αυτόν τον τρόπο; Γιατί να αφήσουμε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε διακοπές στην Αλβανία, όταν χρειαζόμαστε προσωπικό στις πόλεις μας;» ρώτησε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Italia Viva Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας: «Η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Αλβανία είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία μας (…) κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και χρησιμεύει ως καταφύγιο σκύλων».

 

Διαβάστε ακόμη