Φέτος, στο Φεστιβάλ Καννών που ξεκινά στις 6 και ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου, είναι η σειρά της 58χρονης Τζόντι Φόστερ ν’ αποτελέσει το τιμώμενο πρόσωπο της τελετής έναρξης και να παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα της 74ης διοργάνωσης.

Tzodi_Foster

Η Τζόντι Φόστερ βρέθηκε για πρώτη φορά στο Παλέ Κρουαζέτ το 1976. Ήταν 13 χρόνων, συμμετείχε στον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα. Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, επιστρέφει για έναν ακόμα Χρυσό Φοίνικα. «Οι Κάννες είναι ένα Φεστιβάλ στο οποίο χρωστάω πολλά. Με κολακεύει που με σκέφτηκαν. Είναι για μένα μεγάλη τιμή να μπορέσω να μοιραστώ λίγα λόγια σοφίας, ή να αφηγηθώ μια-δυο περιπέτειες, στη νέα γενιά δημιουργών», δήλωσε η Φόστερ.

Δύο χρόνια μετά την απονομή του Χρυσού Φοίνικα στα «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, ένα χρόνο μετά την ακύρωση της διοργάνωσης λόγω της πανδημίας, η επιτροπή είδε περισσότερες από 2.000 ταινίες και κράτησε περίπου 60.

Kannes_1

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο θα είναι πλούσιο σε ντοκιμαντέρ, ταινίες «που στέλνουν σήμα κινδύνου» ή «για το θέμα της ταυτότητας, γι’ αυτό που είμαστε και γι’ αυτό που γίνεται ο κόσμος». Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο Σπάικ Λι.

Στον Γουές Άντερσον (The French Dispatch), τον Πολ Βερχόφεν (Benedetta) και τον Λεός Καράξ (Annette), η παρουσία των οποίων ήταν γνωστή, προστίθενται 21 σκηνοθέτες στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα, όπως ο Νάνι Μορέτι με το «Tre Piani» που ήταν ήδη έτοιμο πέρυσι, ο Ζακ Οντιάρ με το «Les Olympiades» ή ο Απιτσατόνγκ Βεερασεθάκουλ με την πρώτη ταινία του στα αγγλικά εκτός Ταϊλάνδης (Memoria) με την Τίντα Σουίντον και τη Ζαν Μπαλιμπάρ.

Ολιβερ Στόουν, Λεά Σεϊντού, Τίλντα Σουίντον και η Κατρίν Ντενέβ εκτός συναγωνισμού

Ο Όλιβερ Στόουν θα είναι παρών με ένα ντοκιμαντέρ που υπόσχεται ανέκδοτα ντοκουμέντα για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (“JFK revisited: through the looking glass” ), σε μια νέα κατηγορία, “Cannes Premières”, για καταξιωμένους σκηνοθέτες οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη επιλογή. Ένα ειδικό τμήμα έχει δημιουργηθεί για τις ταινίες για το περιβάλλον.

Φεστιβάλ Καννών 2021

Από τους σταρ, το φεστιβάλ θα έχει τη Λεά Σεϊντού (στο”French Dispatch του Γουές Άντερσον, στο France του Μπρινό Ντιμόν και στο -εκτός συναγωνισμού- Tromperie του Αρνό Ντεσπλεσέν), την Τίλντα Σουίντον (French Dispatch, Memoria) ή τη Λουξεμβουργιανή Βίκυ Κριπς (Bergman Island)… Εκτός συναγωνισμού οι φεστιβαλιστές θα δουν την επιστροφή της Κατρίν Ντενέβ στην Κρουαζέτ, 57 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» σε μια ταινία της Εμμανουέλ Μπερσό, (De son vivant) πλάι στον Μπενούα Μαζιμέλ.

Το φεστιβάλ προσφέρει επίσης μια καλή θέση στη μουσική: ένα ντοκιμαντέρ για τους Velvet Underground του Τοντ Χέινς (Dark Waters), τη βιογραφική ταινία για τη Σελίν Ντιόν της Βαλερί Λεμερσιέ (Aline) και μια ταινία της Σαρλότ Γκενζμπούρ για τη μητέρα της Τζέιν Μπίρκιν (Jane par Charlotte).

Ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ των Καννών

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 74ου Φεστιβάλ των Καννών θα παιχτεί η ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή. Η  ταινία παρουσιάζει μια δυστοπική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία νέες γυναίκες με στρατιωτική περιβολή εργάζονται σαν μέλισσες για το καλό του «μελισσιού». Παραγωγοί του «Brutalia» είναι οι: Annabelle Aronis, Γιώργος Τσοκόπουλος, Μαντώ και Μυρτώ Στάθη. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Έλσα Λεκάκου, Κόρα Καρβούνη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου.

Ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ των Καννών | tovima.gr

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το «Brutalia, εργάσιμες μέρες» έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υποστηρίζεται στις Κάννες από την Hellas Film. Το ΕΚΚ υπήρξε χρηματοδότης και της μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy, που είναι διεθνούς συμπαραγωγής (Γαλλία, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ελλάδα) και συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα. Μάλιστα, το «Feathers» στην παραγωγή του  οποίου συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Heretic των Κωνσταντίνο υ Κοντοβράκη, Γιώργου Καρναβά,  χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελλήνων παραγωγών.

Η ελληνική παρουσία δεν σταματά εδώ. Στο L’ Atelier της Cinefondation των Καννών, θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου. Αυτό το σχέδιο εντάχθηκε προσφάτως στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ, το οποίο είχε διαβλέψει την πορεία της Καλογηροπούλου που πέρσι είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών με την μικρού μήκους ταινία «Motorway 65» διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.