Μια αντισυμβατική πρεμιέρα πραγματοποίησε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, μόνο που αυτή τη φορά δεν έγινε στη σκηνή, αλλά στον χώρο των θεατρικών εκδόσεων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Νεφέλη».

Εστιάζοντας στην ανάδειξη νέων μεταφράσεων, αλλά και πρωτότυπων θεατρικών κειμένων, η νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (30 Ιουνίου) στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, περιλαμβάνει επτά τίτλους για τη φετινή περίοδο.

Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε ως μία ιδέα

«Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε ως μία ιδέα πέρυσι και τώρα παίρνει σάρκα και οστά», ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Και προσέθεσε το εξής: «Το φεστιβάλ ανοίγεται δυναμικά στον χώρο των εκδόσεων με έναν τρόπο που δεν το είχε ξανακάνει στο παρελθόν. Έναν τρόπο που δηλώνει την αγάπη του για το θεατρικό κείμενο, την πίστη του στους ποιητές και στους συγγραφείς και την ανάγκη να μένει κάτι πίσω σε αυτή τη θνησιγενή τέχνη του θεάτρου που όλοι υπηρετούμε».

Όπως εξήγησε η κ. Ευαγγελάτου, η σειρά αυτή φιλοδοξεί να υπερβεί την εφήμερη διάσταση των βιβλιο-προγραμμάτων, διασφαλίζοντας τη σκηνική ζωή των κειμένων και τη λογοτεχνική τους αυτονομία σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Για αυτόν τον λόγο, τα βιβλία του Φεστιβάλ κυκλοφορούν και στα βιβλιοπωλεία.

«Σκοπός να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες»

«Καλούμε τους θεατές στην ανάγνωση, σημαίνει ότι τους καλούμε στην απόλαυση, όχι μόνο της παράστασης αλλά και του κειμένου, της ποίησης, της γραφής και της μετάφρασης, που είναι μία απόλαυση μοναχική, στοχαστική και αναθεωρητική, που μας φέρνει σε πιο βαθιά επαφή με όσα είδαμε ή όσα θα δούμε επί σκηνής και με τον εαυτό μας» σημείωσε η Δήμητρα Κονδυλάκη, υπεύθυνη εκδόσεων του φεστιβάλ και επιμελήτρια της σειράς. Ενώ επεσήμανε ότι στόχος της σειράς είναι να συγκρατήσει το εφήμερο της παράστασης σε μία πολύτιμη αναγνωστική στιγμή και εμπειρία προσφέροντας τα κείμενα ακόμα και σε εκείνους που δεν θα μπορέσουν να τα δουν στη σκηνή.

«Νομίζω ότι η απώτατη φιλοδοξία μιας θεατρικής σειράς είναι να ανοίξει νέους ορίζοντες για τα κείμενα που περιλαμβάνει. Τα έργα που κλείνει μέσα της να ταξιδέψουν, να γίνουν γνωστά ακόμα και στο εξωτερικό, να γνωρίσουν νέους αποδέκτες, να ανοίξουν δηλαδή τα φτερά τους και πέρα από το πλαίσιο του φεστιβάλ που τα προκάλεσε και τα δημιούργησε».