Όπως δείχνουν τα πράγματα το 2023 ξεκινά ιδιαίτερα δύσκολα για τη Scuderia Ferrari.

Η ιταλική ομάδα φαίνεται ότι πρόκειται να χάσει χορηγίες συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό αθροίζεται από την διακοπή της συνεργασίας των Ιταλών με τις εταιρίες Velas και Snapdragon. Και οι δύο είχαν καταχωρηθεί ως μεγάλοι χορηγοί της Ferrari. Τα αίτια διαφέρουν ανά περίπτωση.

Σε ότι αφορά την εταιρία κρυπτονομισμάτων Velas, φαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια στα δικαστήρια. Η εν λόγω εταιρία κατηγορεί την Ferrari ότι δεν τήρησε όρους της συμφωνίας τους. Αντιθέτως η Ferrari θεωρεί ότι η Velas δεν ανταπεξήλθε στις οικονομικές της δεσμεύσεις προς την ομάδα. Τα λογότυπα της Velas δεν πρόκειται να εμφανιστούν το 2023 στα μονοθέσια της Ferrari.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση των Ferrari-Velas δεν είναι καινούργια στην F1. Λίγο πριν το τέλος του φετινού πρωταθλήματος η Mercedes είχε αφαιρέσει τα λογότυπα της FTX από τα μονοθέσια της. Η εν λόγω εταιρία κρυπτονομισμάτων είχε δηλώσει χρεοκοπία μεσούσης της κρίσης που μαστίζει την συγκεκριμένη αγορά τον τελευταίο καιρό.

Μία κρίση η οποία φαίνεται ότι θα έχει περαιτέρω συνέπειες στα οικονομικά των περισσότερων ομάδων. Οκτώ από τις δέκα ομάδες του grid έχουν χορηγίες από εταιρίες κρυπτονομισμάτων. Μόνο οι Haas και Williams δεν είχαν ακολουθήσει την τελευταία αυτή μόδα.

Από την άλλη, η διακοπή συνεργασίας της Scuderia με την εταιρία ημιαγωγών Snapdragon φαίνεται ότι έγινε κοινή συναινέσει. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η σχετική ανακοίνωση. Η Snapdragon είναι εξαιρετικά πιθανόν να μεταπηδήσει στην Mercedes, η οποία έχει μακροχρόνια συνεργασία με την μητρική της εταιρία, Qualcomm.

Όπως κι αν έχει το πράγμα, η Ferrari καλείται να αναπληρώσει 55 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες το συντομότερο δυνατόν. Θα προλάβει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος;