Ο Φερνάν Ζοζέφ Ντεζιρέ Κονταντέν, γνωστός ως Φερναντέλ, γεννήθηκε στη Μασσαλία στις 8 Μαϊου 1903, από γονείς που είχαν πάθος με το τραγούδι. Πέθανε σε ηλικία 67 ετών, στις 26 Φεβρουαρίου του 1971, από καρκίνο του πνεύμονα. Έχει αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αλλά κυρίως την παραδοχή ότι τέτοιοι κωμικοί, που λειτουργούσαν ως γιατρικό για τον απλό άνθρωπο, τέτοιοι καλλιτέχνες και άνθρωποι με αρχές πλέον είδος προς εξαφάνιση.

«Το δώρο να κάνει τους ανθρώπους να γελούν που έχουν τόσους λόγους για να κλαίνε», είχε χαρακτηρίσει τον Φερναντέλ ο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαρσέλ Πανιόλ.

Πρόκειται για έναν πολύπλευρο καλλιτέχνη, που διέπρεψε και στο τραγούδι. Επίλεξε να σταθεί δίπλα στον απλό λαϊκό κόσμο και απέναντι στην άρχουσα τάξη, την αστική υποκρισία και κάθε εξουσία.

Ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ο Φερναντέλ

Οι ταινίες του γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Οι Γάλλοι συνήθιζαν να τον συγκρίνουν με τον Τσάρλι Τσάπλιν ενώ από το 1945 έως το 1970 δεκάδες εκατομμύρια θεατές τον παρακολούθησαν στο θέατρο.

Όταν έφτιαξε με τον Ζαν Γκαμπέν μία εταιρία παραγωγής ταινιών, παράγοντες του καλλιτεχνικού και οικονομικού χώρου ανέφεραν ότι:

«Στο χρηματιστήριο υπάρχουν τρία σίγουρα πράγματα, ο χάλυβας, τα αλουμίνιο και ο Φερναντέλ».

Το χάρισμα να συνδυάζει τραγούδι και γέλιο

Επηρεασμένος από τον καλλιτεχνικό περίγυρο της οικογένειας του σπιτιού, ο Φερναντέλ, αφού ολοκλήρωσε το σχολείο και αφού δοκίμασε να εργαστεί σε διάφορους κλάδους από τραπεζικός υπάλληλος, απ’ όπου απολύθηκε, μέχρι λιμενεργάτης, άρχισε να κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις σε μικρά καφέ, τραγουδώντας και κάνοντας κωμικά σκετς.

Η γαλλική μεσαία τάξη γρήγορα τον λάτρεψε κάνοντας τον περιζήτητο στις λαϊκές μάζες, οι οποίες γρήγορα κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με έναν δικό τους άνθρωπο.

Ο Φερναντέλ, ανήκει στη μεγάλη γενιά ερμηνευτών μαζί με τον Ζαν Γκαμπέν, με τον οποίο ήταν στενός φίλος, τον Μορίς Σεβαλιέ και τον Μπουρβίλ, μέχρι να έρθει η νεότερη γενιά των Ιβ Μοντάν, Λίνο Βεντούρα, Αλέν Ντελόν, Ζαν Πολ Μπελμοντό και Μισέλ Πικολί.

Η χρυσή εποχή

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή το 1928. Ολοκλήρωσε το στρατιωτικό του, παντρεύτηκε την Ενριέττα Μανς και πήγε στο Παρίσι για να δείξει τις δυνατότητές του ως κωμικός και ως τραγουδιστής.

Το 1931 κάνει το πρώτο του κινηματογραφικό ντεμπούτο. Εκείνη την περίοδο είχε παίξει συνολικά σε περισσότερες από 100 ταινίες. Έπαιξε σε κωμωδίες, αντιπολεμικές και κοινωνικές σάτιρες, φάρσες, δράματα, ενώ και ως τραγουδιστής γνώρισε τον θρίαμβο με την χαρακτηριστική ελαφρά βραχνή φωνή του.

Μερικές από τις τεράστιες επιτυχίες του στον κινηματογράφο είναι «Ο Αιχμάλωτος και η Αγελάδα», «Ράφτης Γυναικών», «Ο Μεγάλος Αρχηγός», «Ο Φερναντέλ Δωσίλογος», «Ο Απαγορευμένος Καρπός», «Ο Διάβολος και οι 10 Εντολές», «Ο Σύζυγος της Γυναίκας Μου», «Τοπάζ», «Ο Αλί Μπαμπά και οι 40 Κλέφτες», καθώς και οι αμερικάνικες παραγωγές «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες», «Διακοπές στο Παρίσι».

Η συνάντηση με τον περίφημο «Τοτό»

Το 1958 συνάντησε κινηματογραφικά τον θρύλο της κωμωδίας, τον περίφημο Τοτό, στην κωμική σάτιρα «Ο Νόμος είναι Νόμος». Η υπόθεση της ταινίας τον θέλει τελωνειακό φύλακα σε ένα χωριό το οποίο χωρίζεται στη μέση, καθώς η μία πλευρά ανήκει στην Ιταλία και η άλλη στη Γαλλία. Ο Τοτό θα τον μπλέξει σε μια περιπέτεια και στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό των νόμων και των Αρχών. Πρόκειται για μια απο τις πιο ξεκαρδιστικές ταινίες.

Ο Δον Καμίλο, ο Φερναντέλ και ο Μίμης Φωτόπουλος

Στις πέντε ταινίες που γύρισε από το 1951 έως το 1965 ενσάρκωσε τον ήρωα του Ιταλού συγγραφέα Τζοβάνι Γκουαρέσκι. Ο Φερναντέλ ερμήνευσε έναν επαρχιώτη παπά που στη σύγκρουσή του με τον κομμουνιστή δήμαρχο Πεπόνε είχε ως συνομιλητή τον Ύψιστο.

Η πρώτη ταινία, σε σκηνοθεσία Ζιλιέν Ντοβιβιέ «Ο Μικρός Κόσμος του Δον Καμίλο» σημείωσε επιτυχία. Ακολούθησαν ακόμη τέσσερα φιλμ, με τελευταίο το «Ο Δον Καμίλο στη Μόσχα». Οι ταινίες αυτές είχαν μεγάλη απήχηση και στην Ελλάδα. Ο Μίμης Φωτόπουλος, ανέβασε στο ελληνικό θέατρο τον «Δον Καμίλο».

Οι ταινίες του παίζουν μέχρι και σήμερα καθώς ο κωμικός ηθοποιός αποτελεί τον «θησαυρό της Γαλλίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.