Καμπανάκι για το το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο κρούει η εξαμηνιαία έκθεση της Fed για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οποία υπάρχει η έρευνα μεταξύ δύο δωδεκάδων συμμετεχόντων και παρατηρητών του χρηματοπιστωτικού τομέα από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Αν και το διάστημα καλύπτει την περίοδο πριν την εκλογή του Τραμπ αναδεικνύει τα θέματα που πιθανόν να είναι στην κορυφή των επερχόμενων συζητήσεων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έκανε σκληρή εκστρατεία κατά του υψηλού πληθωρισμού, αλλά μέχρι τη νίκη του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν εστιάζουν τόσο στις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις, με την ανησυχία να στρέφεται στην αύξηση του αμερικανικού χρέους, την πιθανή ύφεση και τους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο ως τις κορυφαίες απειλές για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ είναι ο κίνδυνος που αναφέρθηκε ως ο κορυφαίος. Σημειώθηκε ότι η αυξημένη έκδοση κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να αρχίσει να εκτοπίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις ή να περιορίζει τις πολιτικές αντιδράσεις σε μια οικονομική ύφεση», διαπιστώθηκε στην έρευνα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ενώ η πιθανή αποδυνάμωση της οικονομίας και το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ανέβηκαν ψηλότερα στον κατάλογο των ανησυχιών.

Η αγορά ομολόγων

Οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτρίζονται επίσης στην πρόσφατη συμπεριφορά της αγοράς ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, για παράδειγμα, να αυξάνονται απότομα τους τελευταίους δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι η Fed έχει μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της δύο φορές κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, η εκτίμηση του term premium – το μέτρο της αποζημίωσης που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατούν πιο μακροπρόθεσμους ομολογιακούς τίτλους  αντί για βραχυπρόθεσμους – βρέθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Επιπλέον, οι μετρήσεις της μεταβλητότητας των επιτοκίων ήταν πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, εν μέρει λόγω της «υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τη συναφή πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς και της αυξημένης ευαισθησίας σε ειδήσεις σχετικά με την αύξηση της παραγωγής, τον πληθωρισμό και την προσφορά κρατικών τίτλων».

Εν τω μεταξύ, μια πιθανή αποδυνάμωση της οικονομίας και η πιθανότητα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ανέβηκαν ψηλότερα στον κατάλογο των ανησυχιών.

«Οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε αυτή την έρευνα, με ορισμένους ερωτηθέντες να σημειώνουν το ενδεχόμενο οι δασμολογικοί φραγμοί να προκαλέσουν αντίποινα προστατευτικών πολιτικών που θα επηρεάσουν αρνητικά τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και θα ασκήσουν εκ νέου ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό», διαπιστώθηκε στην έρευνα. «Άλλοι σημείωσαν ότι μια επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να συμπιέσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης».

Ο «επίμονος πληθωρισμός» παράλληλα με τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed είχε αναφερθεί ως ο κορυφαίος κίνδυνος σε προηγούμενη έρευνα που εκδόθηκε την άνοιξη, αλλά έπεσε στην έκτη θέση, μαζί με το παγκόσμιο εμπόριο, στην τρέχουσα δημοσκόπηση.

Η οικονομική ατζέντα του Τραμπ

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο αναμενόμενος από τον Τραμπ συνδυασμός φορολογικών περικοπών και εισαγωγικών δασμών ενδέχεται να τροφοδοτήσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και τα ήδη μεγάλα ομοσπονδιακά ελλείμματα, σε μια εποχή που οι αγορές ομολόγων διατηρούν τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα.

Ο κατάλογος των βραχυπρόθεσμων κινδύνων για τη σταθερότητα θυμίζει τις δύο εκθέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του 2019, όταν οι «εμπορικές τριβές» ήταν η κορυφαία ανησυχία, αφού ο Τραμπ είχε ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και είχε αναγκάσει το Μεξικό και τον Καναδά να επαναδιαπραγματευτούν τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών.

Η έκθεση δείχνει επίσης επίσης ότι ο Τραμπ κληρονομεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό σταθερό από πολλές απόψεις, αλλά με ορισμένες αξιοσημείωτες πιέσεις που αναδύονται.

Οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων «παρέμειναν αυξημένες», καταλήγει , γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς η πλούσια τιμολόγηση μπορεί να σημαίνει πιο απότομες ανατροπές εάν αλλάξει το κλίμα ή οι συνθήκες, με τη ρευστότητα να είναι χαμηλή και τις τιμές των εμπορικών ακινήτων να βρίσκονται υπό πίεση.

Ο δανεισμός των νοικοκυριών είναι «μέτριος», αλλά η καθυστέρηση αυξανόταν σε ορισμένους τύπους δανείων και οι επιχειρήσεις είχαν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό.
Οι τράπεζες, πολλές από αυτές υπό την εποπτεία της Fed με στενά παρακολουθούμενα επίπεδα κεφαλαίου, «παρέμειναν υγιείς και ανθεκτικές».

Μια συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, τα «stablecoins» που χρησιμοποιούνται ως μέρος του συστήματος κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίστηκε τόσο αναπτυσσόμενη όσο και «ευάλωτη σε τρεξίματα».

Διαβάστε ακόμη: