Ενισχύεται η πεποίθηση των traders ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο που υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο σε μηνιαία βάση. Ωστόσο οι οικονομολόγοι δεν συμμερίζονται την εκτίμηση της αγοράς και  δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,4%.

Τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία την Τετάρτη ώθησαν τις μετοχές σε νέα υψηλά ρεκόρ και τροφοδότησαν εικασίες για το πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Επί του παρόντος, οι έμποροι τιμολογούν με πιθανότητες περίπου 70% για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη αύξηση, σε σύγκριση με νωρίτερα την εβδομάδα.

Απομακρύνθηκε η αύξηση των επιτοκίων

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στους επενδυτές ότι η πιθανότητα βραχυπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων είναι πλέον «εκτός τραπεζιού» εκτιμά ο Τζερόμ Σνάιντερ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της PIMCO.

«Πιστεύω ότι περισσότερο από τα συμφραζόμενα, πρέπει να καταλάβουμε πραγματικά ότι γιορτάσαμε ένα χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, όπως και η αγορά. Ωστόσο, στην PIMCO σκεφτόμαστε συγκεκριμένα τη μακροπρόθεσμη τροχιά για το πώς θα αντιδράσει η Fed σε αυτά τα δεδομένα», είπε ο Σνάιντερ στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Το πιο σημαντικό όταν κοιτάξεις τι συμβαίνει στα τμήματα του ΔΤΚ και του Δείκτη Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, τον πιο διαδεδομένο δείκτη πληθωρισμού για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, παραμένει σχετικά ανθεκτική», είπε. «Στην πραγματικότητα, για να φτάσουμε κάτω από τον αριθμό του 3% σε αυτά τα βασικά στοιχεία, θα πρέπει να δούμε εκτυπώσεις κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του έτους 0,2% ή χαμηλότερα. Αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα πολύ πάνω από αυτό».

Πρόσθεσε ότι ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό παρείχαν κάποια ανακούφιση, στο πλαίσιο της γρήγορης επιστροφής της Fed στο στόχο του 2%, «είναι μάλλον απίθανο αυτή τη στιγμή».

Οι καταναλωτές αισθάνονται το βάρος των υψηλών επιτοκίων

Παράλληλα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ  οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σταθερές τον μήνα, σε σύγκριση με την εκτίμηση για αύξηση 0,4%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχαν χάσει κάποια δυναμική.

«Αν βάλετε τα δεδομένα για τον πληθωρισμό με τα δεδομένα λιανικών πωλήσεων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όπου ήταν μια αξιοπρεπής απώλεια και πραγματικά αποδυναμώθηκαν οι διακριτικοί τομείς. Αυτό για μένα μας λέει μια ιστορία για τον καταναλωτή που κάτω από την κουκούλα αρχίζει να αισθάνεται επιπτώσεις αυτών των υψηλότερων επιτοκίων» εξηγεί ο  Τζέηκομπ Μίτσελ, επικεφαλής επενδύσεων και ιδρυτής της Antipodes Partners, στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη.

«Νομίζω ότι πιθανώς η αγορά αρχίζει να βλέπει πιο ήπια δεδομένα να έρχονται, τα οποία θα κάνουν τη δουλειά της Fed λίγο πιο εύκολη».

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία του ΔΤΚ υποδηλώνουν ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ο Μίτσελ απάντησε «Κοιτάξτε, θα συμφωνήσω ότι δεν πήρατε αυτό που χρειαζόσασταν στα βασικά στοιχεία, τις υπηρεσίες και στα καταλύματα. Και πρόσθεσε «αν δεν έχουμε πολύ πιο αδύναμα νούμερα στα αγαθά, τότε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα έχουμε επιδράσεις βάσης, που σημαίνει μια φυσική επανεπιτάχυνση στον δομικό ΔΤΚ».

Διαβάστε ακόμη: