Οι αρχές δυνάμεων επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι εγχώριοι εξτρεμιστές, ιδίως οι ρατσιστές – υπέρμαχοι της υπεροχής των λευκών, συνιστούν μια βίαιη απειλή στις ΗΠΑ παρόμοια με αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν σήμερα στο Κογκρέσο ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η ανησυχία για τους εγχώριους εξτρεμιστές με ρατσιστικά κίνητρα έχει ωθήσει το FBI να ανεβάσει το επίπεδο απειλής σε αυτό που είναι ίσο με αυτό που θέτουν οι ισλαμιστές τζιχαντιστές, δήλωσε ο Τίμοθι Λάγκαν, ο βοηθός διευθυντής που ηγείται του τμήματος αντικατασκοπείας.

Ο Λάνγκαν είπε σε μια υποεπιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το FBI έχει εντοπίσει μια σημαντική αύξηση της απειλής βίας από εγχώριους εξτρεμιστές μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

Σημείωσε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών διεξήγαγε περίπου 2.700 έρευνες που σχετίζονται με τον εγχώριο βίαιο εξτρεμισμό και υπήρξαν 18 θανατηφόρες επιθέσεις με στόχο θρησκευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, όπου 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

Συνεργασία

Το FBI που συνεργάζεται με εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τον ρόλο τους στην τροφοδότηση του εξτρεμισμού, έχει αποτρέψει επιτυχώς προγραμματισμένες πράξεις βίας και θα συνεχίσει να «προσπαθεί να κλείσει το κενό» στην αδυναμία του να προχωρήσει νομικά στην αποκωδικοποίηση κρυπτογραφήσεων σε κινητά τηλέφωνα.

Ο Τζον Κόεν, εν ενεργεία υφυπουργός Πληροφοριών και Ανάλυσης στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τόνισε στην υποεπιτροπή ότι η φυλετική ανωτερότητα και το «μίσος προς τους μετανάστες» συνιστούν σοβαρές ανησυχίες για την απειλή.

Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο του εκτιμά ότι η μεγαλύτερη εγχώρια απειλή τίθεται από παραβάτες που δρουν μόνοι τους και μικρές ομάδες με κατήχηση στην εξτρεμιστική ιδεολογία. Η απειλή τροφοδοτείται από ένα μείγμα εξτρεμιστικών πεποιθήσεων και προσωπικών αισθημάτων αδικίας, είπε.

Ο Κόεν σημείωσε ότι οι εγχώριοι εξτρεμιστές κάνουν τόσες πολλές συζητήσεις ανοιχτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που η μυστική συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις απειλές που θέτουν μπορεί συχνά να μην είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των απειλών.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί μέλη της υποεπιτροπής της Βουλής υποστήριξαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες για την πολιτική δραστηριότητα στη χώρα εκτός εάν υπάρχει σύνδεση με ξένους παράγοντες.