Για υιοθέτηση πρακτικών δημιουργικής λογιστικής -κοινώς μαγειρέματα- κατηγορεί τον Christian Lindner ο Γερμανικός Τύπος, σχολιάζοντας παράλληλα πως “παίζει” με το Σύνταγμα στο όνομα της πανδημίας.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόφαση για αναδιάταξη κονδυλίων, ύψους 60 δισ. ευρώ, από την πιστωτική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας στον τομέα της ψηφιοποίησης και της προστασίας του κλίματος, στα πλαίσια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2021.

Το «φρένο» του χρέους και διασταλτική ερμηνεία

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι η απόφαση «έχει πρακτικό όφελος, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα μπορούν πιο εύκολα να τηρήσουν και πάλι το (συνταγματικά κατοχυρωμένο) φρένο του χρέους από το 2023.

Από την άλλη πλευρά, ο Lindner, ήδη από την αρχή της θητείας του, διαστέλλει τα συνταγματικά περιθώρια ερμηνείας των κανόνων για το χρέος. Διότι ο προκάτοχός του και νυν καγκελάριος, Olaf Scholz, είχε αποδώσει τον γιγαντιαίο νέο δανεισμό για το τρέχον έτος στην πανδημία.

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η ρήτρα ενεργοποιείται σε «ασυνήθιστες συνθήκες έκτακτης ανάγκης που εκφεύγουν του κρατικού ελέγχου». Οι συνταγματολόγοι θα αποφανθούν, αν ο Lindner μπορεί απλώς να αναδιατάξει τα κονδύλια.

Πάντως και η κλιματική κρίση συνιστά “ασυνήθιστη συνθήκη έκτακτης ανάγκης”».

«Τι θα έλεγε, αν ήταν στην αντιπολίτευση;»

Διαφορετική άποψη εκφράζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Οι ευγενείς σκοποί – προστασία του κλίματος και ψηφιοποίηση- δεν αγιάζουν τα μέσα.

“Με το Σύνταγμα δεν παίζουμε. Μπορούμε να το τροποποιήσουμε. Εάν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε, έχουμε και άλλες δυνατότητες για να διασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε κονδύλια από λιγότερο σημαντικές γραμμές πίστωσης ή να αυξήσουμε τα έσοδα.

Ασφαλώς κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται μία περίοδο χάριτος, αυτό ισχύει και για τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Christian Lindner.

Τι γίνεται όμως όταν οι νέοι (υπουργοί) δεν δίνουν στον εαυτό τους αυτή την περίοδο χάριτος; Τί θα έλεγε το FDP για τα σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση;»

Στερείται σοβαρότητας

Στο ίδιο μήκος κύματος, το σχόλιο της εφημερίδας Südwest Presse του Ουλμ επισημαίνει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών «κινητοποιεί δάνεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα εγγράφει στις επενδύσεις για το κλίμα, επειδή θέλει στα επόμενα χρόνια και να δαπανήσει τα χρήματα και παρ’ όλα αυτά να τηρήσει το φρένο του χρέους.

Εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, τόσο ο ίδιος, όσο και το οικονομικό επιτελείο των Φιλελευθέρων (FDP), θα έκαναν λόγο για φθηνά τεχνάσματα. Και θα είχαν δίκιο. Αυτό δεν είναι σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».