Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ελλάδα σχολιάζει εκτενώς η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για επιλογή της τακτικής «του μαστιγίου – εμβολίου».
«Όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έτσι και η Ελλάδα υιοθετεί επίσης τον μερικό υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων όμως, δεν θέλουν να εμβολιαστούν, τα κίνητρα δεν έχουν λειτουργήσει» αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Με καρότο και εμβόλιο».
Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για το θέμα ήδη από τις αρχές Απριλίου» προειδοποιώντας τότε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας για ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού από το φθινόπωρο. «Όμως αυτό συνέβη νωρίτερα» παρατηρεί η εφημερίδα, αναφερόμενη στις σχετικές αλλαγές που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο.
Όπως σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ρεπορτάζ, «η υπουργική κίνηση να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα η απόλυση υπαλλήλων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν πέτυχε, αλλά η αύξηση της πίεσης για εμβολιασμό είναι αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται επίσης για μια αντίδραση στο γεγονός ότι τα κυβερνητικά κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού δεν λειτουργούν».
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς την παροχή κινήτρων από την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση του εμβολιασμού, ενώ σε άλλο σημείο παρατηρεί: «Και στην Ελλάδα η προσφορά εμβολίων υπερβαίνει τη ζήτηση. Ενώ τον Ιούνιο καθημερινά χορηγούνταν πάνω από 100.000 δόσεις εμβολίων, σήμερα είναι περίπου 70.000 με πτωτική τάση. Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας, δεν έχουν εμβολιαστεί και φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνουν έτσι».
«Με καρότο και εμβόλιο»
Σύμφωνα με την FAZ: «Δεδομένου ότι τα κίνητρα δεν έγιναν αποδεκτά όπως ήλπιζε, η κυβέρνηση Μητσότακη χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τώρα την τακτική του μαστιγίου-εμβολίου. Για παράδειγμα, σε δεκάδες πυροσβέστες μονάδας ελέγχου καταστροφών επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά από άρνησή τους να εμβολιαστούν. Επίσης οι έλεγχοι αυστηροποιούνται».
Θυμίζουμε πως με τον Νόμο 4820 θεσπίζεται ο Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), στον οποίο συστηματοποιούνται σε ενιαίο κείμενο υφιστάμενες αλλά και νέες διατάξεις αναφορικά με την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Ε.Σ., την οργάνωση και τη στελέχωσή του, τις σχέσεις με τη Βουλή, τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τους διενεργούμενους ελέγχους, τα είδη αυτών και το πλαίσιο προγραμματισμού τους καθώς και τη διενέργεια καταλογισμών.
Στο άρθρο 206 υπάρχουν οι διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων, και την εξουσιοδοτική διάταξη με την οποία μπορούν να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό.