Αν ταξιδέψατε πρόσφατα αεροπορικώς ίσως να διαπιστώσατε πως οι τιμές στα εστιατόρια και τα καφέ του αεροδρομίου, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που συναντά κανείς σε ένα αρτοποιείο, ένα caffee ή ένα μπαρ.

Κι ενώ κανείς ταξιδιώτης δεν περιμένει από ένα αεροδρόμιο να έχει προσιτές επιλογές για φαγητό και σνακ, σε κάποια από αυτά οι τιμές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Το ακριβότερο αεροδρόμιο στον κόσμο για φαγητό

Ποιο όμως είναι το ακριβότερο αεροδρόμιο για φαγητό και ποτό στον κόσμο; Σύμφωνα με την Corriere della Sera, είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης.

Ένα cafe - bistrot στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Για παράδειγμα, ένα πιάτο λαζάνια μπολονέζ (βάρους μόλις 90 γραμμαρίων) κοστίζει 24,5 ευρώ και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας που βρέθηκε εκεί, «μοιάζει περισσότερο με ένα κομμάτι τούβλο με ένα πασπάλισμα από αυτό που θυμίζει τριμμένο τυρό και ένα φύλλο ψευδοβασιλικού».

Περνώντας στα αλμυρά κρουασάν, ένα με κοτόπουλο κοστίζει 14,5 ευρώ με την τιμή να ανεβαίνει στα 16,5 αν το επιλέξετε με τόνο και 17,5 ευρώ με τον καπνιστό σολομό. Οι σαλάτες κυμαίνονται από 13 ευρώ η κλασική έως 16,5 ευρώ με τόνο και 17,5 ευρώ αυτή με «ιταλικό κοτόπουλο».

Λίγο πιο δίπλα, στο τμήμα των γλυκών, ένα άδεια μπριός κοστίζει 6,5 ευρώ ενώ αυτό με τα αμύγδαλα από πάνω, 10 ευρώ.

Όσο για τα ποτά, η τυπική τουρκική μπύρα, Efes, την οποία μπορεί να βρει κανείς με 1,5 ευρώ στην πλατεία Ταξίμ – στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, εδώ κάνει 17,5 ευρώ.

«Είναι εκμετάλλευση – Ξέρουν ότι θα πεινάσουμε»

«Πρόκειται για εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις φυσικές ανάγκες των ανθρώπων οι οποίοι κάτι πρέπει να φάνε ή να πιούνε» λέει στην εφημερίδα η Ντάλια, μια 35χρονη Λιβανέζα με τρία παιδιά που περιμένουν την πτήση τους για τη Γερμανία.

Συνεχίζοντας την έρευνά του στα εστιατόρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, ο δημοσιογράφος προχωρά προς τα fast food. Στο Popeyes, μια διεθνή αλυσίδα γρήγορου φαγητού, τέσσερις φτερούγες κοτόπουλου με αναψυκτικό και τηγανιτές πατάτες κοστίζουν 17,5 ευρώ. Στα McDonald’s, ένα Big Mac κοστίζει 21,5 ευρώ, υπερδιπλάσια από τη μέση τιμή στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο (8,6 ευρώ).

Ποια είναι η απάντηση της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης iGA Havalimanı İşletmesi, απάντησε μέσω email στην ιταλική εφημερίδα: «Λαμβάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στις προσφορές μας σε τρόφιμα και ποτά, επιδιώκοντας να παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα εννοιών και προϊόντων κάτω από μία στέγη για να καλύψουμε διάφορα επίπεδα προϋπολογισμού. «Η τιμολογιακή μας πολιτική καθορίζεται κυρίως από συγκρίσεις με μεγάλα παγκόσμια αεροδρόμια, όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Ντουμπάι, η Φρανκφούρτη και το Χίθροου του Λονδίνου», προσθέτει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by iGA Istanbul Airport (@igairport)

Και επισημαίνει ότι «σύμφωνα με την ανάλυσή μας, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από πολλά από τα αντίστοιχα διεθνή αεροδρόμια στην παροχή βασικών αναγκών των επιβατών».

«Προσφέρουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα»

«Ενώ ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερη τιμή ανά κατηγορία», αναφέρεται στη μακροσκελή απάντηση, »η τιμή αυτή δεν αντανακλά μόνο το κόστος του ίδιου του προϊόντος, αλλά και τη συνολική εμπειρία και τη συνοδευτική προστιθέμενη αξία. Ποια είναι η «συνολική εμπειρία» ή η «συνοδευτική προστιθέμενη αξία» είναι άγνωστο. «Το αεροδρόμιο προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία γαστρονομικών επιλογών που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στα γούστα και τις προτιμήσεις των διεθνών ταξιδιωτών μας. Η τιμή αυτών των ειδών αντικατοπτρίζει τόσο την κορυφαία ποιότητα των συστατικών όσο και το κόστος που συνδέεται με την προμήθεια και την προετοιμασία».

 

Διαβάστε ακόμη: