Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση βρίσκεται η Facebook, μετά από σειρά αποκαλύψεων που έρχονται να ρίξουν «φως» στα άδυτα της εταιρείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μετοχή της Facebook κατρακύλησε κατά περίπου 5%, κάτι που ισοδυναμεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, κι ενώ πολλοί μιλούν ακόμη και για κυρώσεις κατά της εταιρείας, οι μέτοχοι κατέθεσαν ψήφισμα για να μειώσουν τις υπερεξουσίες του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η κίνηση των μετόχων γίνεται μετά τα χιλιάδες έγγραφα της πρώην εργαζόμενης Φράνσις Χάουγκεν, που κατήγγειλε ότι η εταιρεία βάζει πρώτα τα κέρδη και μετά την ασφάλεια των χρηστών. Παραλήπτης των εγγράφων είναι και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αναμένεται να παρέμβει, προσθέτοντας νέους «πονοκεφάλους» στη διοίκηση.

Οι καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πληροφοριοδότες έχουν υποβάλλει τουλάχιστον εννέα καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έχει την εποπτεία των δημόσιων εταιρειών όπως η Facebook και υποστηρίζουν ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές, παρουσιάζοντας μια πιο ρόδινη εικόνα, αν και υπήρχε γνώση της αλήθειας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει υπέρογκα πρόστιμα για παραπλάνηση των επενδυτών και να επιβάλει περιορισμούς στους εταιρικούς επικεφαλής.

Πάντως, νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν στους New York Times ότι οι κατηγορίες δεν φαίνεται να είναι τόσο ξεκάθαρες όσο σε άλλες υποθέσεις που έχει αναλάβει η υπηρεσία.

Επισήμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκε να απαντήσει στο εάν έχει ξεκινήσει έρευνα. Ακόμη και μια τέτοια κίνηση, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην Facebook, οδηγώντας σε καταθέσεις κορυφαίων στελεχών και αναγκάζοντας την εταιρεία να μοιραστεί ιδιωτικές επικοινωνίες και άλλα επιχειρηματικά έγγραφα.

Αρνείται τα πάντα το Facebook

Πάντως η Facebook αρνείται τις καταγγελίες της Χάουγκεν ότι ο Ζούκερμπεργκ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη προσπάθησαν να την απαξιώσουν, λέγοντας ότι δεν είναι ειδική στα θέματα για τα οποία μίλησε δημόσια, ενώ προσθέτουν ότι εκατομμύρια έγγραφα μπορούν να αντικρούσουν τα εσωτερικά έγγραφα που πήραν από την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Άντι Στόουν δήλωσε ότι η Facebook κάνει εκτενείς γνωστοποιήσεις στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένης της αφοσίωσης των χρηστών, της εκτίμησης διπλών ή ψευδών λογαριασμών και τη διατήρηση της ασφάλειας της πλατφόρμας έναντι ατόμων που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για να βλάψουν άλλους.