Επτά εταιρείες ιδιωτικών πρακτόρων είχαν απλώσει πλοκάμια σε Facebook, Instagram και WhatsApp χακάροντας και παρακολουθώντας 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αποκάλυψε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ Meta Platforms Inc.

O πόλεμος που κήρυξε η εταιρεία στους μισθοφόρους κατασκόπους έρχεται εν μέσω  ευρύτερης κινητοποίησης των ΗΠΑ κατά των ιδιωτικών εταιρειών παρακολούθησης. Τον περασμένο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε σε μαύρη λίστα την ισραηλινή NSO Group, δημιουργό του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις εναντίον πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Η Meta έχει προσφύγει κατά της NSO. Η νέα έκθεσή της για τους ιδιώτες κατασκόπους στέλνει το μήνυμα ότι «η βιομηχανία παρακολούθησης κατά παραγγελία είναι πολύ ευρύτερη από μια μεμονωμένη εταιρεία» δήλωσε στο Reuters ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, επικεφαλής πολιτικής ασφάλειας στη Meta.

Η εταιρεία μπλόκαρε περίπου 1.500 προφίλ, τα περισσότερα ψεύτικα, τα οποία διαχειρίζονταν επτά εταιρείες που έβαζαν στο στόχαστρο χρήστες σε περισσότερες από 100 χώρες.

Μια από τις εταιρείες είναι η ισραηλινή Black Cube, η οποία είχε αναλάβει αποστολές παρακολούθησης για λογαριασμό του Χάρβεϊ Ουάινστιν, καταδικασμένου βιαστή του Χόλιγουντ. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ για να συνομιλεί με τους στόχους online και να συγκεντρώνει τις διευθύνσεις email τους.

Η Black Cube απάντησε «ότι δεν αναλαμβάνει επιχειρήσεις χάκινγκ ή phishing» και ότι οι δραστηριότητες «όλων των πρακτόρων της συμμορφώνονται πλήρως με την τοπική νομοθεσία».

Η λίστα της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης την BellTroc, ινδική εταιρεία της οποίας τη δράση είχε αποκαλύψει το Reuters και η οργάνωση Citizen Lab, την ισραηλινή εταιρεία Bluehawk CI και την ευρωπαϊκή Cytrox. Και οι τρεις κατηγορούνται για χακάρισμα.

Δύο άλλες εταιρείες, η Cognyte και η ισραηλινής Cobwebs Technologies, κατηγορούνται όχι για χακάρισμα αλλά για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που προσπαθούσαν να πείσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα τους.