Μπορεί η Formula 1 να περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση που έλεγε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία (κοινώς σφυρίζει σχεδόν αδιάφορα), όμως ομάδες και οδηγοί κάνουν πιο ουσιαστικές κινήσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα σχέδια της Formula 1 για το Γκραν Πρι στο Σότσι.

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες ανάμεσα στους πιλότους, αναφορικά με κοινωνικά θέματα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια.

Ενώ ο Φέτελ είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους του GPDA (Grand Prix Drivers Association) καθώς οι οδηγοί δεν είχαν συζητήσει το θέμα, όμως αποκάλυψε ότι στο μυαλό του έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα αγωνιστεί στη Ρωσία.

«Δεν έχουμε συνέλθει ακόμα»

«Κατά την προσωπική μου άποψη, προφανώς ξύπνησα σοκαρισμένος μετά τα νέα που ήρθαν από την Ρωσία. Νομίζω ότι είναι φρικτό να βλέπεις τι συμβαίνει. Προφανώς, αν κοιτάξετε το ημερολόγιο, έχουμε προγραμματισμένο αγώνα στη Ρωσία.

Μιλώντας τον εαυτό μου, η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να πάω, δεν θα πάω. Νομίζω ότι είναι λάθος να αγωνίζεσαι σε αυτή τη χώρα. Λυπάμαι για τους ανθρώπους, αθώους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, σκοτώνονται για ανόητους λόγους κάτω από αυτές τις συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε, αλλά όπως είπα στο GPDA, δεν έχουμε συνέλθει ακόμα», τόνισε ο Φέτελ.

Επίσης πρόσθεσε ότι «η απόφασή μου έχει ήδη ληφθεί», ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μαξ Φερστάπεν πρόσθεσε: «Όταν μια χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, δεν είναι σωστό να αγωνίζεσαι εκεί».

Το Ρωσικό Γκραν Πρι είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου και ο οδηγός της Alpine, Φερνάντο Αλόνσο, είπε ότι πιστεύει ότι η Formula 1 θα πάρει την καλύτερη απόφαση, ενώ ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari τέθηκε με το μέρος των συναθλητών του.

Η Haas σπάει τους δεσμούς με τη ρωσική Uralkali

Σε ομαδικό επίπεδο, υπήρξε χθες βράδυ συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων για να συζητήσουν του θέμα. Όμως μία από αυτές, έχει άμεσους συσχετισμούς με τη Ρωσία και αναφερόμαστε φυσικά στη Haas.

Παρότι Αμερικανική ομάδα, έχει Ρώσο οδηγό – τον Νικίτα Μάζεπιν. Και βασικός της χορηγός είναι η Uralkali, μία εταιρεία λιπασμάτων με είναι εισαγμένη στο χρηματιστήριο της Μόσχας, κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες και έχει τζίρο που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το βασικότερο: ουσιαστικά ανήκει στον Ντμίτρι Μαζεπίν, πατέρα του οδηγού της ομάδας.