Με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2018 αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2020, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία  επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία από ό, τι στις αρχές του έτους.

Η Γερμανία ήταν και πάλι η κινητήρια δύναμη και σε αντίθεση με την κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ – η οποία επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα νέα lockdown για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – τα εργοστάσια στην περιοχή παρέμειναν ως επί το πλείστον ανοιχτά.

Ο τελικός δείκτης PMI της IHS Markit αυξήθηκε στις 55,2 τον Δεκέμβριο από το 53,8 του Νοεμβρίου, αν και ήταν κάτω από την αρχική εκτίμηση των 55,5 μονάδων.

“Κατά συνέπεια, η οικονομία φαίνεται να πλήττεται από την πανδημία το τέταρτο τρίμηνο πολύ λιγότερο από την άνευ προηγουμένου πτώση του δεύτερου τριμήνου χάρη στην ανθεκτικότητα της μεταποίησης”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Παρόλο που η οικονομία της ζώνης του ευρώ πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι το περασμένο τρίμηνο, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα κατέστειλαν τη δραστηριότητα, δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι το ΑΕΠ του μπλοκ θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση εντός δύο ετών.