search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Exxon Mobil μηνύει και απειλεί την ΕΕ για τη φορολόγηση των υπερκερδών

Δεν είναι περίεργο, οι διεθνείς κολοσσοί δεν έχουν μάθει και δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες.

Οι δύο λόγοι που έφεραν την ExxonMobil στην Κρήτη

Όταν πραγματοποιείς τα μεγαλύτερα κέρδη που είχες ποτέ, εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή για σένα και τον κλάδο σου συγκυρία, πανηγυρίζεις με επίσημα δελτία τύπου.

Όταν όμως καλείσαι να επιστρέψεις κάποια από τα ουρανοκατέβατα κέρδη-ρεκόρ, τότε και αρνείσαι και απειλείς.

Δεν είναι περίεργο, οι διεθνείς κολοσσοί δεν έχουν μάθει και δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες.

Η Exxon Mobil, λοιπόν, κατέθεσε μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών, υποστηρίζοντας πως υπερβαίνει τη νομική της εξουσία.

Η υπερφορολόγηση είναι «αντιπαραγωγική», αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υποσκάπτει την επενδυτική εμπιστοσύνη, υποστηρίζει ο αμερικανικός όμιλος και στέλνει μήνυμα στην ΕΕ, λέγοντας πως θα υπολογίσει το φόρο για τις μελλοντικές επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ στην Ευρώπη για την ενεργειακή μετάβαση.

«Το εάν θα επενδύσουμε στην Ευρώπη, θα εξαρτηθεί από το πόσο θελκτική και ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη» δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σημειώνω ότι σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, η έκτακτη φορολόγηση που θέλει η ΕΕ να επιβάλλει, μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023.

Οπότε, αντιλαμβάνεστε γιατί οι αντιδράσεις και οι απειλές. Και είμαστε ακόμα στην αρχή, ο χειμώνας δεν ήρθε ακόμα στην Ευρώπη…

Διαβάστε ακόμη: