Το 2023 θα αποτελέσει το έτος όπου θα σταματήσουμε να μιλάμε για την ανάκαμψη του τουρισμού και θα αρχίσουμε να την απολαμβάνουμε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Peter Kern, CEO της Expedia Group, ο μεγαλύτερος online ταξιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο.  

Όσο για το 2022, ο Kern υποστηρίζει πως «η πληρότητα της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν θα είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας».

«Μιλούσαμε για την αύξηση της ζήτησης εδώ και πολύ καιρό αλλά μέχρι πρότινος υπήρχαν υπερβολικά πολλοί περιορισμοί για την επανεκκίνηση του τουρισμού». Η Ευρώπη αναμένεται πως θα χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, οι μάσκες «πέφτουν» ακόμα και στις αυστηρότερες αμερικανικές πολιτείες και τα σύνορα ανοίγουν ακόμα και σε χώρες όπως η Αυστραλία.

Η επανεκκίνηση του τομέα του τουρισμού θα βασιστεί τόσο στην αυξημένη ζήτηση όσο και στις αυξημένες τιμές: «οι αεροπορικές αναμένουν επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα μέχρι τον Αύγουστο. Οι τιμές θα είναι αυξημένες, αλλά πιστεύω πως οι καταναλωτές θα πληρώσουν το οτιδήποτε για μια ευκαιρία ταξιδιού και χαλάρωσης», ανέφερε ο Kern.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουρίστες θα προτιμήσουν την επίσκεψη σε πόλεις. «Έχουν βαρεθεί τη φύση και τη μοναχικότητα. Θέλουν να πάνε στη Νέα Υόρκη και να παρακολουθήσουν σόου στο Broadway», τόνισε, προσθέτοντας πως οι ευρωπαϊκές πόλεις με αξιοθέατα, όπως η Φλωρεντία, το Παρίσι, το Λονδίνο, και η Αθήνα θα αποτελέσουν αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών. 

Την άποψη του Kern συμμερίζεται και η λοιπή τουριστική βιομηχανία. Στις 9 Φεβρουαρίου, το World Travel & Tourism Council (WTTC) επικαιροποίησε τα οικονομικά του δεδομένα, υποστηρίζοντας πως ο τουρισμός στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά 6,2% αποτελώντας $2 τρισ του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Στην Ευρώπη, τα δεδομένα του WTTC υποδεικνύουν πως οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες του 2021 κατά 80%.

Τουρισμός: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις κρατήσεις της TUI

Σύμφωνα με τη Misty Ewing Belles, αντιπρόεδρο του ταξιδιωτικού κονσόρτσιουμ Virtuoso, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση. Στη Βρετανία, ο Michael O’Leary, CEO της Ryanair, υποστηρίζει πως η πληρότητα σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα του 2019 θα βρεθεί στο 115%. 

Παράλληλα, τα δεδομένα της Expedia υποδεικνύουν πως το 1/3 των Αυστραλών έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον 3 ταξίδια φέτος.

Ο Kern υποστηρίζει πως η καλοκαιρινή σεζόν είναι και η πιο προσοδοφόρα τόσο για την Expedia όσο για για την ευρύτερη τουριστική αγορά. Αν και έχει αποτύχει στις προβλέψεις του στο παρελθόν, το 2022 μπορεί να αποδειχθεί ως η εξαίρεση στον κανόνα.

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την πανδημία ως επιδημία. Τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού απλοποιούνται και ο Kern υποστηρίζει πως οποιαδήποτε νέα κύματα θα επηρεάσουν τον τουρισμό σε μικρότερο ποσοστό. 

Όπως και πέρυσι, οι ευρωπαϊκες κυβερνήσεις αναμένεται να κάνουν τα πάντα για να διασώσουν την τουριστική σεζόν. Οι πρόσφατες εκκλήσεις για περιορισμό των μέτρων ανά την Ευρώπη έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του τουριστικού κλίματος, ωθώντας τις μέχρι τώρα «φοβισμένες» αεροπορικές σε ανανέωση των πλάνων τους όσον αφορά τις υπερατλαντικές πτήσεις. 

Το γεγονός πως η τηλεργασία και η ελαστικότητα των ωραρίων έχει γίνει, πια, νέα κανονικότητα επίσης βοηθά τους εργαζομένους, οι οποίοι θα μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις ανάγκες των σχολικών διακοπών των παιδιών τους.

Ο Kern προειδοποιεί -όμως- πως ορισμένοι τομείς του τουρισμού μπορεί να μην ανακάμψουν παρόμοια. Παράδειγμα ο τομέας της κρουαζιέρας ο οποίος θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα λόγω της επιβολής των μέτρων των CDC και ECDC για την ασφάλεια των επιβατών. Παράλληλα, ο τουρισμός θα αποδειχθεί «δύο ταχυτήτων» στη Λατινική Αμερική και την Ασία λόγω των αυστηρότερων lockdowns, των κρουσμάτων και της έλλειψης εμβολιασμού.