Η προθεσμία υποβολής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου για τις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» παρατείνεται έως και τις 07 Σεπτεμβρίου, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως «κατ’ αρχήν επιλέξιμες», σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ανακοινώθηκαν στις 28/04 τα αρχικά αποτελέσματα υποβολών μονοκατοικιών / μεμονωμένων διαμερισμάτων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν 87.246 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 40.012 χαρακτηρίσθηκαν αρχικά ως «επιλέξιμες» και οι 47.234 ως «επιλαχούσες».

Στη φάση των αιτήσεων δεν υποβλήθηκαν δικαιολογητικά φακέλου συμμετοχής. Για τις αρχικά επιλέξιμες αιτήσεις, στις 20/05/2022 άρχισε η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται και ιδίως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου (ΗΤΚ), η οποία λήγει στις 07/09/2022, σύμφωνα με τη νέα παράταση.

Ήδη στο διάστημα από 20/05, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει ψηφιακά τα δικαιολογητικά υπαγωγής και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων νομιμότητας, χρήσης, επιφανείας και παλαιότητας του ακινήτου και εν τέλει για την κατάταξη των αιτήσεων, σύμφωνα με το ΤΕΕ.

Για την πλειοψηφία των αιτήσεων (πλην ειδικών περιπτώσεων και πρόσφατης απόκτησης) ο έλεγχος των δικαιολογητικών, των στοιχείων και η αξιολόγηση / κατάταξη πραγματοποιείται αυτόματα και ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα.

Ωστόσο, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό της ολοκλήρωσης διαδικασιών από ενδιαφερόμενους και συμβούλους, εκκρεμούν ακόμη πολλές χιλιάδες αρχικά επιλέξιμων αιτήσεων για συμπλήρωση δικαιολογητικών και ΗΤΚ.

Κατά αυτόν τον τρόπο, όσοι δε συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και Ηλεκτρονική Ταυτότητα εντός της προθεσμίας που λήγει στις 07/09/2022, κινδυνεύουν να μην ενταχθούν στους Προσωρινούς Πίνακες Επιλέξιμων / Επιλαχουσών αιτήσεων που θα εκδοθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος και αντιθέτως να καταταγούν στους πίνακες Απορριπτέων Αιτήσεων.

Σκοπός, να προκύψουν τα οριστικά αποτελέσματα και να ολοκληρωθούν η ηλεκτρονική διαδικασία και η ένταξη των προτάσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να γίνει νωρίτερα, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα, η χρηματοδότηση των έργων και η λήψη της προκαταβολής της ενίσχυσης για τους δικαιούχους, σύμφωνα πάντα με το ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αποτελεί τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» που σχεδίασε και εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του έργου, επιχειρείται μία –ευρείας κλίμακας– προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και πολυκατοικίες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα στον τρέχοντα κύκλο έχει προϋπολογισμό δημοσίας δαπάνης ύψους 632.000.000€ και απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, με έμφαση και υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα, από την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα ξεπεράσουν σε ύψος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αναμένεται σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα αλλά και των μηχανικών, σε όλη τη χώρα.