Ισχυρή εξασθένιση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, άνοδο των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καταγράφει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία για το μήνα Μάιο.

Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ καταγράφει σημαντική εξασθένιση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών και τη ζήτηση και, διεύρυνσης των αποθεμάτων. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8 (από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (99,8 μον.), παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Αμετάβλητο παρέμεινε το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση, ενώ σημειώθηκε οριακή άνοδος του δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή. Επίσης, παρέμεινε σταθερό το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές, ενώ υποχώρησε ήπια το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους μήνες, με τις παρεμβάσεις πολιτικής να μετριάζουν εν μέρει τις επιπτώσεις.

Από κει και πέρα, σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση, και με αρνητικό πρόσημο πλέον το ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση, αλλά και σημαντική άνοδο του ισοζυγίου για τα αποθέματα. Ήπια υποχώρηση σημειώθηκε στα Καταναλωτικά αγαθά λόγω των προβλέψεων της παραγωγής, καθώς και εντονότερη εξασθένιση για τα Ενδιάμεσα και για τα Κεφαλαιουχικά αγαθά, λόγω των εκτιμήσεων για την παραγωγή. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ πάντως, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον προσεχώς θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπου διαφαίνεται σημαντική βελτίωση, καθώς επίσης και από την πορεία του τουρισμού.

Πως κινήθηκε η παραγωγή και η απασχόληση στη βιομηχανία

Την ίδια ώρα, η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής μειώθηκαν οριακά στους 4,7 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 76,4% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 8,2% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στην Ελλάδα, έναντι οριακής ανόδου 0,6% σε ΕΕ27.

Μικτές τάσεις σημειώθηκαν στους κλάδους της Βιομηχανίας Μάρτιο. Αναλυτικότερα, μείωση στα Ορυχεία – Λατομεία (-14,6%), αλλά βελτίωση στην παραγωγή Ηλεκτρικού ρεύματος (27,0%), και στη Μεταποίηση (4,4%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αύξηση σημειώθηκε στα Βασικά Μέταλλα (17,3%) στα Τρόφιμα (2,6%) και στα Φάρμακα (17,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στο σύνολο του 2021 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε 5,0% ή κατά 18,9 χιλ. άτομα (από τα 382,2 χιλ. στα 401,2 χιλ.) σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια περίοδο η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 1,4% ή κατά 52,5 χιλ. άτομα (στα 3.928,0 χιλ. από τα 3.875,5 χιλ.).

Το δ’ τρίμ. του 2021 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε 13,2% (στα 420,7 χιλ. άτομα) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι ανόδου 4,5% στο σύνολο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο δείκτης κόστους εργασίας στη Μεταποίηση σημείωσε οριακή ενίσχυση, 0,2% στο σύνολο του 2021 (στις 109,2 μονάδες).Το δ’ τρίμ. του 2021 υποχώρησε 3,5% (στις 106,1 μονάδες από τις 109,9 μονάδες το δ’ τρίμ. 2020) σε συνέχεια ανόδου 1,1% το δ’ τριμ. 2020 σε σχέση με το δ’ τρίμ. 2019.

Εξωτερικές συναλλαγές και τιμές

Στα €2,3 δισεκ. έφτασαν οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων τον Φεβρουάριο (26,7%). Το εμπορικό έλλειμμα ωστόσο αυξήθηκε στα €3,7 δισεκ. από €1,7 δισεκ. ένα χρόνο πριν. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων τον Φεβρουάριο άγγιξε το 84% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών.

Πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με €2,9 δισεκ. (-0,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), και το Αλουμίνιο, με €2,0 δισεκ. (+30,9%) το 2021. Στο σύνολο του 2021, το 81% των βιομηχανικών προϊόντων προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένα μόλις 5,7% προς Β. Αμερική.

Την ίδια ώρα, σημειώθηκε ηπιότερη η άνοδος των τιμών εισαγωγών τον Φεβρουάριο, κατά 27,5% από 32,3% τον Ιανουάριο. Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα η ενίσχυση για τις τιμές στην Ευρωζώνη (24,6% από 25,3% τον προηγούμενο μήνα). Είχαμε όμως Αισθητή ενίσχυση για το δείκτη τιμών παραγωγού τον Μάρτιο (34,4%) από 21,9% τον Φεβρουάριο. Σε χαμηλότερα επίπεδα τον Φεβρουάριο και ελαφρώς ενισχυμένες οι μεταβολές σε Ευρώπη (στην περιοχή του 14,4%).