«Κανείς ποτέ δεν είπε: ”βγάλτε τις μάσκες, δεν υπάρχει πρόβλημα”», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Υπάρχει αύξηση της διασποράς», παραδέχθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο κ.  Εξαδάκτυλος, εξηγώντας πως χαρακτηριστικό όσων αυτή τη στιγμή κολλούν κορωνοϊό είναι η ηλικία τους, 18-49 ετών και καλώντας επίσης, όσους νοσούν να δηλώνουν τα test τους, αφού είναι η προϋπόθεση για να πάρουν τα φάρμακα.

Εξαδάκτυλος: Έχουμε απαντήσει πού πρέπει να φοράμε τη μάσκα

«Κανείς ποτέ δεν είπε: ”βγάλτε τις μάσκες, δεν υπάρχει πρόβλημα”», απάντησε ερωτηθείς για το αν ενδεχομένως άρθηκαν νωρίς κάποια μέτρα.

«Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα πού να φοράμε τη μάσκα», είπε ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας ενώ παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 60 να «σπεύσουν να κάνουν την 4η δόση όσοι άνω των 60 δεν την έχουν κάνει, αφού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν».

Πάντως, την ανάγκη να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών με την τέταρτη δόση, είχε τονίσει και σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Για να έχουν τα προνόμια του εμβολίου, δηλαδή ελαφρύτερη νόσο και μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά στο απευκταίο πρέπει να κάνουν την 4η δόση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση της άμυνας τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.

Εξαδάκτυλος: Το σελφ τεστ να επιβεβαιώνεται είτε με rapid είτε με PCR

Σε ό,τι αφορά στους κάτω των 60 ετών, ο κ. Εξαδάκτυλος είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος αφού τους πάρει το ιστορικό, θα τους δώσει μια εξατομικευμένη συμβουλή, προσθέτοντας ότι όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με τέταρτη δόση.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη θετικότητα, η οποία καταγράφεται μόνο σε ένα βαθμό, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με σελφ τεστ δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το σελφ τεστ πρέπει να επιβεβαιώνεται με ένα από τα εργαστηριακά τεστ, είτε rapid είτε PCR, καθώς σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη να λάβουν αντιικά φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να τα χορηγήσει μόνο εφόσον είναι καταγεγραμμένη η νόσος. «Αν η νόσος καταγραφεί πέντε μέρες μετά, ενδεχομένως να έχει παρέλθει ο χρήσιμος χρόνος λήψης αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.