Υπό έλεχγο έχει τεθεί η φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε το μεσήμερι του Σαββάτου ανάμεσα στα χωριά Κρεμαστό και Γαία της Εύβοιας.

Πυροσβεστική έκανε από χθες λόγο για δύσκολη πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις το απόγευμα, αλλά όπως ανέφερε αργά το βράδυ το συντονιστικό όργανο της περιοχής, το μέτωπο έχει «προσδιοριστεί».

Σε κάθε περίπτωση έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας, ενώ όλη τη νύχτα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 31 οχήματα. Συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα τις εστίες της φωτιάς.

Μάχη με τις φλόγες όλη νύχτα

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γαία και Κρεμαστού Ευβοίας.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η οποία ενισχύθηκε και με νέες δυνάμεις μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, το μέτωπο της φωτιάς ήταν ανεξέλεγκτο μέχρι αργά το βράδυ καθώς τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων δυσχέραιναν το δύσβατο του εδάφους αλλά και οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Το μέτωπο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων το βράδυ και οι επίγειες δυνάμεις ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα συνεδρίασε το Συντονιστικό στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Δυνάμεις από τους πέντε νομούς της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο του Συντονιστικού ενεργοποιήθηκαν και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Μήνυμα του 112 – Εκκενώθηκε το χωριό Κρεμαστός

Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηλικιωμένοι αποχώρησαν από το χωριό ωστόσο παρέμειναν αρκετοί νεότεροι κάτοικοι που όπως ανέφεραν θέλουν να προστατέψουν τις περιουσίες τους στην περίπτωση που η φωτιά περάσει μέσα στον οικισμό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, – εκ των οποίων- το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

 

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός δήλωσε πως δεν κινδυνεύουν ως στιγμής κατοικίες, όμως απαιτείται η προσοχή όλων μας.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν ενεργά δύο μέτωπα πάνω από το χωριό Κρεμαστός το οποίο και έχουμε εκκενώση προληπτικά. οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον ενώ οι πιο νέοι έχουν μείνει στο χωριό προκειμένου να βοηθήσουν εάν χρειαστεί. Οι Πυροσβεστική Υπηρεσία μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις συνεχώς προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το δεξιό μέτωπο που βρίσκεται έξω από το χωριό ενώ το αριστερό μέτωπο καίει δυστυχώς καίει δέντρα. Πιστεύω όμως οτι μέχρι το βράδυ θα την έχουμε καταφέρει» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κύμης-Αλιβερίου Κωνσταντίνος Δήμας.