Ένα νέο καθεστώς ενισχύσεων με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις στις περιοχές της Εύβοιας που έπληξαν οι πυρκαγιές το καλοκαίρι ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, αφορά επιχειρήσεις στους δήμους Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας και Ιστιαίας -Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, των οποίων οι οικονομικές απώλειες επιτάθηκαν από τη μεγάλη φωτιά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 157866ΕΞ2021/9.12.2021 (ΦΕΚ 5712/Β/9-12-2021) θεσπίζεται το νέο καθεστώς ενίσχυσης και καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Ειδικότερα, η ενίσχυση θα έχει τη μορφή επιχορήγησης και θα χορηγηθεί σύμφωνα με τους όρους της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το “Προσωρινό πλαίσιο” (COVID-19), κατόπιν έγκρισης του καθεστώτος από την Επιτροπή, στην οποία και έχει κοινοποιηθεί».

Ποιοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, καθώς και οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ υποκείμενες σε ΦΠΑ κατά την 31η Αυγούστου 2021 που δραστηριοποιούνται στον κλάδο «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04), οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στους Δήμους Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας και Ιστιαίας -Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με τις κάτωθι εξαιρέσεις:

Tις επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουλίου 2021,
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
Eπιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 30ή Ιουνίου 2021.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που τίθενται στην απόφαση.

Για την ένταξή τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων ΦΠA (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ), κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 450 ευρώ.

Ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το γ’ τρίμηνο του 2019 ή, εφόσον ο κύκλος εργασιών αυτός είναι μηδενικός, ο κύκλος εργασιών του γ’ τριμήνου του 2020 ή, εφόσον και αυτός είναι μηδενικός, ο κύκλος εργασιών του β’ τριμήνου του 2021. Επίσης, σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει κάνει έναρξη εργασιών εντός του έτους 2019 και ο κύκλος εργασιών του γ’ τριμήνου 2019 είναι μικρότερος του κύκλου εργασιών του γ’ τριμήνου 2020, τότε ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του γ’ τριμήνου 2020.

Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί τυποποιημένα και θα εξαρτάται από τη διαφορά του κύκλου εργασιών αναφοράς και του κύκλου εργασιών του γ’ τριμήνου 2021, ανάλογα και με την ποσοστιαία διαφορά εκροών – εισροών.

Το ανώτατο όριο για το ύψος της ενίσχυσης είναι το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα είναι τα 1.000 ευρώ, τηρουμένων και των ορίων σώρευσης που τίθενται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport). Η είσοδος στην πλατφόρμα διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τη 14η Ιανουαρίου 2022.