Γρήγορες και απλές διαδικασίες πάνω από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προβλέπει η νέα Οδηγία της Ε.Ε. για τις άδειες στις ΑΠΕ.
Η Οδηγία θα γίνει και νόμος του ελληνικού κράτους ως το φθινόπωρο και θα προσαρμόσει υποχρεωτικά όλους τους εμπλεκόμενους στο νέο στόχο για μείωση των ρύπων κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030.
Η Οδηγία πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως τον Ιούλιο και να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσίευσε το Euractiv, προβλέπει μια απλούστερη αδειοδοτική διαδικασία, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα ιδίως του κλάδου των αιολικών.
Αντιθέτως, οι εταιρίες που ασχολούνται με ΑΠΕ εκτιμούν ότι λείπουν ορισμένα στοιχεία που αφορούν τις υβριδικές μονάδες και τα υπεράκτια αιολικά μεταξύ δύο χωρών.
Πάντως στη νομοθεσία υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης για τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και την τυποποίηση των εγγυήσεων προέλευσης.
Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους επαγγελματίες των ΑΠΕ να είναι δυσαρεστημένοι με το στόχο διείσδυσης ΑΠΕ στο 38-40% που θέτει η νομοθεσία, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, κοντά στο 45%.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Μιγκέλ Χερέρο Κάνγκας του SolarPower Europe, οι στόχοι για τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να επιτευχθούν έως και έξι χρόνια νωρίτερα του προβλεπόμενου. “Το να φτάσουμε το 45% ως το 2030 είναι και οικονομικά αποδοτικό και συνάδει με την κλιματική ουδετερότητα”, υπογράμμισε.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν επιδιώκει να στηρίξει τα διμερή συμβόλαια και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να επεκτείνει το εύρος τους.
Τέλος, οι επιχειρηματίες της γεωθερμίας θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη λεπτομέρειας σε ότι έχει να κάνει με τους στόχους στη θέρμανση και ψύξη, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν το ρόλο της βιοενέργειας στο όλο σχέδιο.
Πλέον η έμφαση μετατοπίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι σύνδεσμοι των ΑΠΕ θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη στήριξη για αύξηση του στόχου έστω στο 40%.