Προς το χειρότερο τρίμηνο τους από το «μακελειό» που προκάλεσε η πανδημία στις αρχές του 2020, οδεύουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδεχόμενο ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 1,4%, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 2,0% ύστερα από την ανακοίνωση προκαταρκτικών στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω από τον προηγούμενο μήνα στο επίπεδο ρεκόρ του 6,5%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει απώλειες 2,4%, ενώ τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν πάνω από 1%.

Ο STOXX 600 υποχώρησε για δεύτερη συνεχή ημέρα αφού οι επικεφαλής μεγάλων κεντρικών τραπεζών Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ,  δήλωσαν ότι η μείωση του υψηλού πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο θα είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη.

Προειδοποιήσεις από Λαγκάρντ – Πάουελ

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σε ομιλία της στο ετήσιο φόρουμ της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι “ανεπιθύμητα υψηλός” και η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει “όσο χρειάζεται” για να μειώσει τον πληθωρισμό στον  στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο φόρουμ της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι ένα «πιθανό» αποτέλεσμα από τις επιθετικές ενέργειες νομισματικής πολιτικής που στοχεύουν στον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών