Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά και για το εάν θα εκπροσωπηθεί η ευρωαριστερά στο προεδρείο στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτελούν οι ψηφοφορίες της Τρίτης και της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά με δύο αντιπροέδρους στο Ευρωκοινοβούλιο.

-Βέβαιη θεωρείται η θέση για την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, αφού είχε υπάρξει συμφωνία στα πρώτα δυόμισι χρόνια να στηρίξουν οι σοσιαλιστές την Ουγγαρέζα συνάδελφό της και στο δεύτερο μισό να στηριχθεί η ίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως βάση της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ του ΕΛΚ και του ΕΣΚ στους σοσιαλιστές αναλογούν πέντε έδρες αντιπροέδρων, είναι δε χαρακτηριστικό πως για τις τέσσερις εξ αυτών προορίζονται γυναίκες!

Πολύ πιθανή είναι μια ακόμα επανεκλογή στη θέση του αντιπροέδρου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που προτείνεται ομόφωνα από τους 28 ευρωβουλευτές της αριστεράς.

Η επανεκλογή Παπαδημούλη εξαρτάται αυτή τη φορά από τον ομάδα των Φιλελεύθερων, όπου συμμετέχει και το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν και οι οποίοι σε αυτή την εκλογή διεκδικούν τρεις θέσεις, αντί δυο που είχαν έως τώρα. Και έχει ενδιαφέρον για την έδρα που θα απομείνει για τις μικρότερες ομάδες, αν η «ομάδα Μακρόν» πριμοδοτήσει την ευρωπαϊκή αριστερά, οπότε και η επανεκλογή Παπαδημούλη θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ή εάν θα πριμοδοτήσουν τους πολωνούς υπερσυντηρητικούς και αντιευρωπαϊστές, επιδιώκοντας την άνευ αρχών συνδιαλλαγή μαζί τους.

Για την εκλογή των αντιπροέδρων απαιτείται η απόλυτος πλειοψηφία των ψήφων. Δηλαδή το 50%+1 του συνόλου των ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία της Τρίτης, διαφορετικά θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία την Τετάρτη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα λάβει στην πρώτη ψηφοφορία 250-255 ψήφους, με συνέπεια να χρειάζεται άλλες 100 στην επαναληπτική ψηφοφορία, ενώ η Εύα Καϊλή λογικά θα εκλεγεί με την πρώτη, αφού υπάρχει συμφωνία για τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ σοσιαλιστών και χριστιανοδημοκρατών.

Αν εκλεγούν και Καϊλή και Παπαδημούλης θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα θα έχει δύο αντιπροέδρους στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ευρωομάδα της ΝΔ, αν και η πολυπληθέστερη ελληνική ομάδα, δεν διεκδικεί θέση αντιπροέδρου.

Φαβορί για πρόεδρος η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα

Ως γνωστόν, φαβορί για τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι η συντηρητική Μαλτέζα ευρωβουλευτής και νυν αντιπρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

Πρόθεση για να διεκδικήσουν την προεδρία έχουν εκφράσει (οι επίσημες υποψηφιότητες κατατίθενται στην Ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα) η Άλις Μπαχ Κούνκε (Σουηδία, Πράσινη), ο Κόσμα Ζλοτόφσκι (Πολωνία, υπερσυντηρητικός) και η Σίσα Ρέγκο (Ισπανία, Αριστερά).

Τι θα ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες;

Ενδιαφέρον εμφανίζει αν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσουν εκτός της Εύας Καϊλή και την υποψηφιότητα Παπαδημούλη.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε, αλλά στην προηγούμενη ψηφοφορία η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η Ελίζα Βόζεμπεργκ είχαν δηλώσει πως δεν τον είχαν ψηφίσει. Η δε εκτίμηση είναι πως άλλοι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές θα τον υπερψηφίσου και άλλοι όχι.