Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης καθώς έχει εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 61χρονο τουρίστα από το Μαρόκο ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέχρις ότου βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί.

Ο 61χρονος άνδρας έφτασε στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης και όταν διαπίστωσε ότι είχε φουσκάλες σε όλο του το σώμα μετέβη στο νοσοκομείο. Οι γιατροί του τμήματος επειγόντων περιστατικών του «Παπαγεωργίου» του πήραν δείγμα και το έστειλαν για εξέταση στο εργαστήριο του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται αύριο ενώ ο 61χρονος προς το παρόν έχει μόνο δερματικά συμπτώματα. Για το εν λόγω περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο ΕΟΔΥ.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη, που εμφανίζεται κυρίως σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι, ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μη νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.
Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό.
Κατανάλωση κρέατος μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς.
Να μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων.
Όχι στενή επαφή και όχι ανταλλαγή ρούχων με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες.
Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).