Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ευλογιά των πιθήκων (monkey pox) η Ευρώπη κατέχει μια αρνητική πρωτιά με ραγδαία αύξηση 660% στα νέα κρούσματα τον μήνα Σεπτέμβριο 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, αύξηση στις λοιμώξεις καταγράφηκε μόνο στο ευρωπαϊκό σκέλος, στο οποίο αποδίδεται το 26.4% των πρόσφατων κρουσμάτων.

Από τις περιοχές που παρακολουθεί ο ΠΟΥ, τις περισσότερες λοιμώξεις για τον Σεπτέμβριο κατέγραψε η Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού και έπειτα η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας, η Περιφέρεια Αμερικής και η Αφρικανική Περιφέρεια. Ένα κρούσμα αναφέρθηκε από την Ανατολική Μεσόγειο.

Πέντε χώρες στο «κόκκινο»

Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιρλανδία είναι οι πέντε χώρες που συντέλεσαν στην εκτίναξη των κρουσμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει επιπλέον ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη σύνδεση των τελευταίων κρουσμάτων και συρροών με οποιαδήποτε καταγεγραμμένη μαζική συγκέντρωση.

Η Ελλάδα δεν ανέφερε νέα κρούσματα για τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας στα 88 συνολικά.

Τα κύρια συμπτώματα

Το σύμπτωμα που κυριάρχησε στα νέα περιστατικά ήταν τα δερματικά εξανθήματα (90,3% ), ακολουθούμενο από πυρετό (58,2%) και συστηματικό εξάνθημα ή εξάνθημα των γεννητικών οργάνων (56,0% και εξάνθημα, που αναφέρεται στο 90,3% των περιπτώσεων, 50,6% αντίστοιχα).

Διαβάστε ακόμη: