Ως καλύτερη επιλογή θεωρεί τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου από τη Νέα Υόρκη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της Metlen Energy & Metals στους FT, επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε «άλλη επιλογή» στην Ευρώπη, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε το Λονδίνο. «Εξάλλου, οι εταιρείες κινδυνεύουν να “εξαφανιστούν” μέσα στο πλήθος στις ΗΠΑ», πρόσθεσε
Στο City
Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε επίσης ότι η ταλαιπωρημένη χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε πορεία αναζωογόνησης μετά από μία από τις πιο ήσυχες χρονιές για αρχικές δημόσιες εγγραφές το 2024.
«Χιλιάδες εταιρείες από όλο τον κόσμο συρρέουν για να μπουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαφανιστούν μέσα στο πλήθος», επισήμανε στους FT.
«Ποτέ στη ζωή μου δεν μου άρεσε να μένω στο τέλος της ουράς – υπάρχει τεράστια ουρά αυτή τη στιγμή για τη Νέα Υόρκη. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι στα ύψη».
Και πρόσθεσε: «Θα το προτιμούσα, αν καταφέρναμε να εξασφαλίσουμε μια θέση στον FTSE 100. Προτιμώ να βρίσκομαι στις οθόνες όλων των εμπόρων σε όλο τον κόσμο».
Τα σχέδια της Metlen
Τα σχέδια της Metlen να προσθέσει μια πρωτογενή εισαγωγή στο Λονδίνο είναι μια ώθηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού λιγότερες από 20 εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι – ο χαμηλότερος αριθμός από το οικονομικό κραχ του 2009. Άλλες, όπως ο όμιλος τυχερών παιχνιδιών Flutter, μετέφεραν την πρωτογενή εισαγωγή τους στις ΗΠΑ.
Η ελληνική εταιρεία υπέβαλε τον Δεκέμβριο αίτηση για πρωτογενή εισαγωγή εντός 18 μηνών στο Λονδίνο και, με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, είναι αρκετά μεγάλη για να διεκδικήσει μια θέση στον FTSE 100.
Από το 1995 είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου σκοπεύει να διατηρήσει δευτερογενή εισαγωγή.
Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι δεν υπήρχε «άλλη επιλογή» στην Ευρώπη, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε το Λονδίνο. Αλλά πρόσθεσε: «Η ερώτηση θα μπορούσε πιθανώς να είναι: γιατί όχι Νέα Υόρκη; Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση.
«Έτσι, πρέπει να αποφασίσετε – αν θα πάτε σε ένα χρηματιστήριο που βρίσκεται στην κορυφή των κορυφών [Νέα Υόρκη], ή αν θα πάτε σε μια αγορά που προέρχεται από κάποια δύσκολα χρόνια μετά το Brexit, και κάποιες ταραχώδεις πολιτικές καταστάσεις και εποχές, και τώρα σιγά-σιγά ανακάμπτει και πάλι.
«Είναι μια καλή ευκαιρία να λάβουμε μέρος στην αναβίωση του City και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου».
Η περίπτωση της Κίνας
Η Metlen απασχολεί περισσότερους από 6.500 εργαζόμενους σε 40 χώρες. Εκτός από τη ναυαρχίδα της, το εργοστάσιο αλουμινίου, αλουμινίου και βωξίτη στην Ελλάδα, εγκαθιστά σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και καλώδια, εμπορεύεται φυσικό αέριο και παρέχει ενέργεια σε νοικοκυριά.
Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 296 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την παραγωγή αλουμίνας και βωξίτη στην Ελλάδα, καθώς και να παράγει για πρώτη φορά γάλλιο, ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στα ηλεκτρονικά.
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε «λάθος» να εξαρτάται η Ευρώπη τόσο πολύ από την Κίνα για το μέταλλο, παρομοιάζοντάς το με την εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία αποκαλύφθηκε καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία σε πλήρη κλίμακα τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ευρωπαϊκού εμπορικού ομίλου Eurometaux, υπογράμμισε την ανάγκη των κατασκευαστών για φθηνό φυσικό αέριο προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως συζητούν σήμερα οι αξιωματούχοι, επισήμανε το εκτεταμένο κλείσιμο ευρωπαϊκών εργοστασίων μετάλλων.
«Τι μπορώ να σας απαντήσω, ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης – όχι, δεν θέλουμε φθηνό φυσικό αέριο; Πώς μπορώ να το πω αυτό; Από την άλλη πλευρά, ποιο είναι το πολιτικό τίμημα για να έχουμε φθηνό φυσικό αέριο;
«Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι πολιτικοί. Αλλά οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο τραπέζι για να εξηγήσουν στους πολιτικούς τα προβλήματα που έχουμε».
Διαβάστε ακόμη:
- Πως η Aktor Όμιλος Εταιρειών αλλάζει ξανά πίστα και ετοιμάζεται για τον FTSE 25
- Οι «σπατάλες» της USAID που δίνουν άλλοθι στον Μασκ για το κλείσιμο της
- Είπε όχι ο πρωθυπουργός στο ρουσφέτι για τον CEO του Υπερταμείου
- Titan America: Στα 16 δολ. η τιμή διάθεσης για την IPO – Ο όμιλος αντλεί κεφάλαια 228 εκατ. ευρώ