Για το Τορίνο της Ιταλίας, αναχώρησε το Σάββατο η Αμάντα Γεωργιάδη, προκειμένου να διαγωνιστεί την Τρίτη 10 Μαϊου με το «Die Together» στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision.

Το μεσημέρι της Κυριακής η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού ανέβηκε στη σκηνή του Pala Olympico και πραγματοποίησε την πρώτη της πρόβα, ερμηνεύοντας το κομμάτι, «Die Together».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες από την πρόβα της. Η νεαρή τραγουδίστρια εμφανίζεται μόνη της στη σκηνή με ένα μακρύ, ασημί-λευκό φόρεμα, το οποίο έχει την υπογραφή της Σήλιας Κριθαριώτη.

Τον σχεδιασμό του σκηνικού έχει αναλάβει ο Γιάννης Μουρίκης, ενώ την επιμέλεια και σκηνοθεσία της σκηνικής παρουσίας, υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

«Die together», το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Μια αληθινή ιστορία αγάπης που έζησε, έγραψε και ερμηνεύει η Αμάντα Γεωργιάδη διηγείται το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Die together». Με φόντο το μοναδικό τοπίο της ακριτικής Σύμης, όπου έγιναν τα γυρίσματα, ο σκηνοθέτης Κώστας Καρύδας επέλεξε να μη δημιουργήσει μια συνηθισμένη πλοκή που έχουν συνήθως αντίστοιχα βίντεο κλιπ, αλλά να εστιάσει με τον φακό του στις τόσο διαφορετικές στιγμές και στα συναισθήματα που κρύβει κάθε σχέση.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ένα νεαρό ζευγάρι που επισκέπτεται το νησί στο οποίο γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν. Όμως, αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά. Τα χαμόγελα και οι ευτυχισμένες στιγμές εναλλάσσονται με την πίκρα, την απογοήτευση και τη ματαίωση που αποτυπώνεται στο βλέμμα όλων μας, όταν συνειδητοποιούμε ότι μια σχέση τελειώνει.

Το σπάνιο, αλλά και τόσο εντυπωσιακό τοπίο της Σύμης, που αποτυπώνεται με εξαιρετικό τρόπο στο βίντεο κλιπ, μοιάζει να είναι ο τρίτος χαρακτήρας της ιστορίας.

Πότε θα γίνει η Eurovission

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και η Ιταλία θα βρεθεί κατευθείαν στον τελικό μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αμάντα είναι Ελληνίδα της ομογένειας με αξιοσημείωτη πορεία στη μουσική και στην τηλεόραση, με πολλές διακρίσεις κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ έχει συνθέσει η ίδια το τραγούδι που θα διαγωνισθεί για την Ελλάδα.

Ποια είναι η Αμάντα Γεωργιάδη

Η Αμάντα Γεωργιάδη (ή Amanda Tenfjord όπως είναι το καλλιτεχνικό της) έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα, τα οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Όταν ήταν 3 ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στην μικρή πόλη Tenfjord της Νορβηγίας που της «έδωσε» και το καλλιτεχνικό της επίθετο. Εκεί και σε ηλικία 5 ετών η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική, γράφοντας στην εφηβεία τα πρώτα της τραγούδια. Στα 18 της μπήκε στην ιατρική σχολή, χωρίς να εγκαταλείπει και την αγάπη της για τη μουσική παίρνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ της χώρας της.

Σε ένα από αυτά τράβηξε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει τον πρώτο της EP δίσκο με τίτλο “First impression” και το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenfjord, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το δεύτερο EP της περιέλαβε το τραγούδι “Then I fell in love”, το οποίο γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας. Το 2020 το τραγούδι της “Troubled Water” συμπεριλήφθηκε στην τηλεοπτική σειρά “Spinning out” του Netflix.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της single “Promises” σε συνεργασία με έναν από τους ποιο αξιόλογους καλλιτέχνες στην Σκανδιναβία τον Thomas Dybdahl. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στις σημαντικότερες λίστες του Spotify σε όλη τη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στην Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Η Amanda έχει κατά καιρούς εμφανιστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου της Νορβηγίας, από το “Lindmo” το δημοφιλέστερο talk show της δημόσιας τηλεόρασης NRK μέχρι το χιουμοριστικό “p3aksjone”. Έχει επίσης εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης όπως το "Reeperbahn Festival” στο Βερολίνο , το “Iceland Airwaves” στο Ρέικιαβικ, το “The Great Escape” στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου, το “Eurosonic” στην Ολλανδία. Το 2020 θα εμφανιζόταν στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ της Σκανδιναβίας, το “Roskilde” , το οποίο όμως ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Έχει κερδίσει τέλος το βραβείο “role model awards” στο byLarm, που είναι το γνωστότερο φεστιβάλ νέας μουσικής της Σκανδιναβίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παράλληλα με την καλλιτεχνική της πορεία, η Αμάντα συνεχίζει τις σπουδές της στην ιατρική, κάνοντας αυτό το διάστημα την πρακτική της σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Νορβηγίας για ασθενείς με COVID-19.

Aναφορικά με την απόφασή της να στείλει τραγούδι για την ελληνική συμμετοχή, η ταλαντούχα νεαρή, είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο GALA: «Πέρυσι, όταν είδα τη Stefania στη Eurovision, είδα ότι είχε επιλεγεί κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο: ένα καλό ποπ σύγχρονο τραγούδι, χωρίς τα έθνικ στοιχεία. Μάλιστα ακόμα και η Νορβηγία, που ποτέ δεν ψηφίζει την ελληνική συμμετοχή, πέρυσι έδωσε βαθμούς στη Stefania. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, σκέφτηκα για πρώτη φορά ότι μπορεί και το δικό μου ύφος μουσικής, που είναι εξίσου διαφορετικό απ’ ό,τι έστελνε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, να έχει την τύχη να μας εκπροσωπήσει».