Το ψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη πέτυχε η ελληνική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Σε επίπεδο τριμήνου, η χώρα μας πέτυχε την πρώτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης και τη δεύτερη στην ΕΕ με ανάπτυξη 13,4% (την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Κροατία με ανάπτυξη 15,5%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%, όταν την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το εννεάμηνο του 2021.

Αύξηση της απασχόλησης

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε 1,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και 2,4% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ κατά 0,9% και 2,1%, αντίστοιχα.

Η απασχόληση σε ώρες εργασίας, ωστόσο, μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κατά 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,2% και 3,4%, αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τη Eurostat, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: 

«Σήμερα, η Eurostat δημοσιοποίησε τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 3ο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο 3μήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου, σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021.

Η Ελλάδα, συνεπώς, εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις ανάκαμψης της οικονομίας της.

Μάλιστα, το ΑΕΠ της χώρας μας, το 3ο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.

Παράλληλα, προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη».