Το 2020, η ΕΕ είχε 195,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο (29%) είχαν παιδιά που ζουν μαζί τους. Περίπου το 14% των νοικοκυριών με παιδιά (7,8 εκατομμύρια νοικοκυριά) στην ΕΕ αποτελούνταν από ένα μόνο γονιό, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το ποσοστό των ανύπαντρων γονέων διαφέρει σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη. Έξι χώρες κατέγραψαν ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών (μεταξύ όλων των νοικοκυριών με παιδιά), άνω του 20%. Πρώτη έρχεται η Σουηδία (34%,) και ακολουθούν η Δανία (29%), η Εσθονία (28% ), η Λετονία και η Λιθουανία (25%) και η Γαλλία (21%).
?? 14% of households with children consisted of single parents in the EU in 2020.
Highest shares:
?? Sweden (34%), ?? Denmark (29%) & ?? Estonia (28%),
Lowest:
?? Croatia (5%), ?? Romania (7%) & ?? Finland (8%)
? https://t.co/Zf9i97OyE9#GlobalParentsDay #GlobalDayOfParents pic.twitter.com/st8flsM7nc— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) June 1, 2021
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά μονογονεϊκών νοικοκυριών καταγράφηκαν στην Κροατία (5%), τη Ρουμανία (7%) και τη Φινλανδία (8%), ενώ η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σλοβενία κατέγραψαν ποσοστό 9%.
Στη σημερινή κοινωνία η οικογένεια διακρίνεται σε:
- Πυρηνική οικογένεια: αποτελεί την κύρια μορφή οικογένειας. Δημιουργείται με το γάμο και αποτελείται από τους συζύγους μόνο ή από τους συζύγους και τα παιδιά τους.
- Μονογονεϊκή οικογένεια: αποτελείται από ένα ή περισσότερα παιδιά και τον έναν γονέα. Σε αυτόν τον τύπο οικογένειας συμπεριλαμβάνονται και οι ανύπαντρες μητέρες με παιδιά.
- Oικογένεια χωρίς γάμο: αποτελείται από ζευγάρια που συζούν, με ή χωρίς παιδιά.
- Εκτεταμένη οικογένεια: αποτελείται από τρεις ή περισσότερες γενιές που ζουν στο ίδιο σπίτι (π.χ. παππούς-γιαγιά, γονείς, παιδιά).
Σκοπός της οικογένειας είναι η δημιουργία ενός υγιούς και ηθικού περιβάλλοντος, όπου θα ζήσουν ευτυχισμένα όλα τα μέλη της. Τα παιδιά θα αναπτυχθούν σωματικά και πνευματικά, θα καλλιεργηθούν ψυχικά, θα διαμορφώσουν προσωπικότητα και θα γίνουν ικανά να ενταχθούν στην ευρύτερη κοινωνία.
Η οικογένεια, το πρώτο σχολείο της ζωής
Η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα που με τη διαδοχική διεύρυνσή της δημιούργησε την κοινωνία. O σχηματισμός της οικογένειας οφείλεται στην προσπάθεια του ανθρώπου να καλύψει τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του. Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο σχολείο της ζωής. Μέσα σε αυτήν ο άνθρωπος:
- ικανοποιεί τις βιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του
- αποκτά κοινωνικές αρετές (ειλικρίνεια, φιλοπατρία κ.ά.)
- διδάσκεται ηθικές αξίες
- διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα του
- αποκτά γνώσεις και λύνει τις απορίες του.