Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat δείχνουν μια μέση αύξηση της τάξης του 3% στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το 2024. Η εν λόγω αύξηση έρχεται μετά από μια μικρή πτώση το 2024, και ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων από το 2021 έως το 2023. Από την άλλη, οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στην γεωργία, δηλαδή των εισροών, αυξήθηκαν μεν, αλλά σε πιο ήπιους ρυθμούς, κατά λιγότερο από 1%.
Οι μεταβολές στις τιμές το 2025 παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα διάφορα γεωργικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν απότομες αυξήσεις σε προϊόντα όπως τα βοοειδή (+26%) και τα αυγά (+23%), ενώ πιο μέτριες αυξήσεις σημειώθηκαν σε φρούτα και γάλα (+10% το καθένα) και πουλερικά (+9%). Αντίθετα, τα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο παρουσίασαν σημαντική πτώση (-37%), ενώ οι τιμές στις πατάτες, περιλαμβανομένων των σπόρων πατάτας, μειώθηκαν κατά 22%. Μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν για τα χοιρινά (-6%) και τα δημητριακά (-1%).
Όσον αφορά τις γεωργικές εισροές, παρατηρήθηκαν μέτριες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους (+5%), καθώς και των κτηνιατρικών εξόδων (+3%). Αντιθέτως, οι τιμές μειώθηκαν για τα λιπαντικά ενέργειας (-2%), τους σπόρους και τα φυτά προς φύτευση και τα προϊόντα φυτοπροστασίας (-1% το καθένα).
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές του γάλακτος το 2025 ήταν γενικά υψηλότερες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα, όπου σημειώθηκε μείωση 3%. Στις υπόλοιπες χώρες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (+21%), στην Εσθονία (+20%) και σε Λιθουανία και Τσεχία (+17%).
Η διαφοροποίηση αυτών των τιμών αναδεικνύει τις διαφορές στις συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, και ενισχύει τη σημασία της στρατηγικής πολιτικής για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά.