Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 61% μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 (1,1 δισεκατομμύρια), σε σύγκριση με τους 12 μήνες πριν από την πανδημία (Απρίλιος 2019 έως Μάρτιος 2020: 2,8 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Οι χώρες με τις υψηλότερες μειώσεις
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα, οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα (-80%), στην Ισπανία (-78%), στην Ελλάδα (-74%), στην Πορτογαλία (-70%) και στην Ουγγαρία (-66%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Ολλανδία και η Δανία κατέγραψαν και οι δύο τη χαμηλότερη μείωση (-36%).
Ειδικότερα, μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες, οι διανυκτερεύσεις από μη κατοίκους της χώρας (διεθνείς επισκέπτες) μειώθηκαν κατά 79%, ενώ οι διανυκτερεύσεις από κατοίκους της χώρας μειώθηκαν κατά 45%. Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση 77% και 55% αντιστοίχως.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από διεθνείς επισκέπτες μειώθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στην Ισπανία (-90%), τη Ρουμανία (-89%), την Ουγγαρία και τη Φινλανδία (-88%) και την Τσεχία (-87%).
Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς
Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να «διαλευκάνουν» ως έναν βαθμό την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς στην Ελλάδα, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου. Έναν και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας τη χαρακτήρισαν ακόμα και σήμερα «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη», καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη περνά από την «κρησάρα της πανδημίας».
Τελειώνοντας ο Ιούνιος είναι προφανές πως η φετινή σεζόν αποδεικνύεται ασταθής και δικαιώνει την επιλογή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μην εκφράσει πρόβλεψη για το 2021, όπως σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες – αγορές είναι που καθορίζουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας και εντείνουν την αβεβαιότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αναφέρει.
«Μπορεί να υπάρχει παγκοσμίως η επιθυμία για ταξίδια, διαφαίνεται ωστόσο πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν πεδίο έκφρασης και συνεπώς να φέρουν την ανάκαμψη στον κλάδο. Επιπλέον, η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε οριζόντια γεωγραφικά, ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού και ειδικά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο, όπως ο αστικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο συνεδριακός – εκθεσιακός τουρισμός», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.