Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat, σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων στην ΕΕ που ήταν σε θέση να κρατήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν επιπρόσθετη ανησυχία για το μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη και έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ το 2020, το 8% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η κατάσταση διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων να δηλώνουν ότι δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό στη Βουλγαρία (27%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (23%), την Κύπρο (21%) και την Πορτογαλία και την Ελλάδα. (αμφότερες με 17%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά (περίπου 2%) καταγράφηκαν στην Αυστρία, τη Φινλανδία, την Τσεχία και την Ολλανδία.

Ένα στα 50 σπίτια στην Ευρώπη δεν έχει επαρκή πρόσβαση στο φως του ήλιου

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με τις… σκοτεινές κατοικίες του 2020. Σύμφωνα με αυτά, το 5,9% των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή μία στις 50 κατοικίες, ανέφερε ότι δεν είχε αρκετό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στο νοικοκυριό.

«Η πρόσβαση στο φως του ήλιου συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό», σημειώνεται στην έρευνα.

Στην πρώτη θέση η Ισπανία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ισπανία, όπου ένας στους 10 ανθρώπους δήλωσε ότι την περσινή χρονιά δεν είχε αρκετή πρόσβαση στο φως του ήλιου.

Τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ακολούθησαν η Γαλλία (9,5%), η Μάλτα (9,4%) και η Ουγγαρία (7,7%).

Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η χώρα μας κατέγραψε ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου και συγκεκριμένα 5,5%.

Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρέθηκαν η Σλοβακία (2,6%,), η Ιταλία (2,6%), η Κύπρος (2,8%) και η Τσεχία (3,1%).