Η μετάλλαξη Όμικρον «δοκιμάζει» το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μια περίοδο ενθουσιασμού στις αρχές και τα μέσα του 2021, που υποστηρίχθηκε από την κυκλοφορία εμβολίων και τα εταιρικά κέρδη/μακροοικονομική υποστήριξη, σημειώνει σε ανάλυσή της η Eurobank Equities.

Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Εθνικής Τράπεζας και ΔΕΗ βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της χρηματιστηριακής.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης έδειξε πως, μετά το sell-off της Παρασκευής, είναι ευάλωτος στις ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό και την υποχώρηση της διάθεσης για κινδύνους ενόψει της έξαρσης της covid-19  που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες επιβαρύνουν το ελληνικό χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο.

Η εμφάνιση της Όμικρον προσθέτει μια άλλη πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη Δέλτα, με το  βασικό ερώτημα να  είναι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής, η οποία, κατά την εκτίμηση της Eurobank Equities, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να καταγραφεί.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι ένα ακόμη lockdown θα κόστιζε 1 δισ. με 1,2 δισ. ευρώ, ήτοι επιβράδυνση 0,6-0,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Τι συστήνει στους επενδυτές

Οι αγορές είναι πιθανό να είναι ασταθείς τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον να είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Με τους αξιωματούχους της Moderna να αισιοδοξούν ότι ένα αναμορφωμένο εμβόλιο – εάν χρειαστεί – θα μπορούσε να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, η Eurobank Equities εκτιμά  ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρει ένα επιτακτικό σημείο εισόδου και συστήνει τα εξής:

1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ).
2) μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος).
3) τράπεζες, εν όψει της «μεγάλης εκκαθάρισης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (Εθνική Τράπεζα).
4) μετοχές που οφελούνται από το άνοιγμα της οικονομίας/κυκλικές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).