Στα εμβληματικά έργα που συμμετέχει η Eurobank, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και το το Ελληνικό , στη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, στην περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό, αλλά και στην μείωση των  «κόκκινων» δανείων στο 8%, αναφέρθηκε ο CEO της  Eurobank  Φωκίων Καραβίας, στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ ευρώ, από 900 εκατ ευρώ, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, θα διαμορφωθούν δηλαδή χαμηλότερα κατά 30%.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας στα  5,8 δισ ευρώ,  από 13 δισ ευρώ που ήταν το πρώτο  τρίμηνο του 2020. Ωστόσο είναι αυξημένα κατά 117 εκατ ευρώ, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με την διοίκηση της τράπεζας να σημειώνει πως αυτή η αύξηση  ήταν σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου.

Παράλληλα ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 14,2% στο τέλος του πρώτου  τριμήνου του 2021.

Για την τιτλοποίηση «Mexico» ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι «προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, με τη λήψη της αρχικής αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υποβληθεί το αίτημα για  συμμετοχή στον «Ηρακλή ΙΙ».

Ακόμα ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται  μέχρι το τέλος του 2021. Και στο ερώτημα για την επίπτωση της στα κεφάλαια, απάντησε πως θα διαμορφωθεί  χαμηλότερα των 70 μονάδων βάσης, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Παράλληλα η τράπεζα προχωρά την συνθετική τιτλοποίηση, όσο και την  πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS, ενέργειες που θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες  κατά 100 μονάδες βάσης.

Αναφορά έκανε και στην στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων για την επανέναρξη της λειτουργίας τους, με 750 εκατ ευρώ και στην συμφωνία με το  ΕΤΕΑΝ για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

«Η Eurobank,εχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα του παρελθόντος καθώς υλοποίησε πρώτη και με επιτυχία πρόγραμμα μείωσης των μη  εξυπηρετούμενων δανείων, βρίσκεται σε προνομιακή θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κύκλο ανάπτυξης που ξεκινά σε όλες τις βασικές μας αγορές. Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το στόχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της τράπεζας στη  χρηματοδότηση εμβληματικών έργων που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως είναι η  ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ύψους ενός δισ ευρώ και του Ελληνικού που θα συμβάλλει στη δημιουργία πάνω από 75.000 νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας κατά 2,4% το εγχώριο ΑΕΠ».

Ενώ για τα σχέδια περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας στο εξωτερικό ο κ. Καραβίας υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της παρουσίας μας, όχι μόνον οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών, αξιοποιώντας κάθε καλή ευκαιρία που θα εμφανιστεί, όπως κάναμε στο παρελθόν στην Βουλγαρία».

 

Eurobank: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20,9%-72 εκατ. το πρώτο τρίμηνο