Η κυβέρνηση, προφανώς ανήσυχη για το θέμα των επικείμενων πλειστηριασμών και των διαστάσεων που μπορεί να λάβει κατά τους επόμενους μήνες, σπεύδει, επιλέγοντας μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων από την πλευρά των servicers, ώστε να μετριάσει κατά το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες.
Οι διαχειριστές, δηλαδή, θα υποχρεωθούν, με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.
Όταν δεν θα τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα ποινές, ανάλογα με την παράλειψη, τη συχνότητα και τη δυστροπία συμμόρφωσης.
Ποια είναι η κατάσταση τώρα, από το 2017, μέχρι και σήμερα; Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως προκύπτει από έρευνα του δικτύου European Cities Investigative Journalism Accelerator (ECIJA) , με τη συνεργασία Tagesspiegel, IRPI, Mediapart, El Salto και Reporters United.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που άντλησε και επεξεργάστηκε το Reporters United από την πλατφόρμα e auction.gr, 169.748 πλειστηριασμοί έχουν επισπευσθεί από τράπεζες και servicers μέσα στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2023, με τους διαχειριστές να έχουν τον πρώτο λόγο μετά το 2021. Από αυτούς τους πλειστηριασμούς έχουν ολοκληρωθεί 53.653, ενώ 56.407 έχουν ανασταλεί, 47.038 έχουν ματαιωθεί και 12.650 είναι αναρτημένοι και έτοιμοι προς διενέργεια.
Σε ό,τι αφορά στον υπό σύσταση Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια και τα ακίνητα (πρώτη κατοικία) όσων ευάλωτων καταναλωτών δηλώσουν πτώχευση, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι κρίνουν ασύμφορη την εμπλοκή τους, με βάση τα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι τώρα.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, χθες οι servicers κατέθεσαν μια σειρά από προτάσεις, με στόχο ο φορέας να καταστεί ελκυστικός στα ξένα funds, που έχουν πάρει τον σχετικό φάκελο.
Οι ενδιαφερόμενοι ουσιαστικά ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή του δημοσίου, με αιχμή την αύξηση της στεγαστικής επιδοματικής πολιτικής προς τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στον φορέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της λειτουργίας του Φορέα Ακινήτων, παρακάμπτοντας προβλήματα και αγκυλώσεις, το πιθανότερο είναι να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων μελλοντικά και να τρέχει τελευταία στιγμή να βρει τρόπους να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες.