Έτοιμη να γυρίσει σελίδα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με αύξηση κεφαλαίου και δύο νέες τιτλοποιήσεις «μαμούθ» συνολικού ύψους 14 δισ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου –ύψους περίπου 1δις ευρώ– έχει δρομολογηθεί, με το ενημερωτικό δελτίο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, όπως δήλωσε χθες στο Bloomberg ο κ. Μάρτιν Τζούρντα, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς με 61,3%.
Σύμφωνα με τον κ. Τζούρντα το ταμείο έχει στόχο να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 30%, ωστόσο ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το είδος και το ύψος της αύξησης.
Βέβαια, για να προχωρήσει η αύξηση θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει ο νόμος που διέπει το ΤΧΣ, προκειμένου το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο νόμος αναμένεται να είναι έτοιμος προς ψήφιση μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποιήθηκε πέρυσι το Νοέμβριο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να μην της επιτρέψει την πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ. Αυτόματα το Ταμείο αύξησε το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς από το 26% στο 61,3%, στις 4 Ιανουαρίου που πραγματοποιήθηκε η μετατροπή του CoCo σε κοινές μετά ψήφου μετοχές.
Στο πεδίο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζει δύο νέες τιτλοποιήσεις 7 δις ευρώ η κάθε μία, με τις οποίες θα συμμετάσχει στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», που θα ενεργοποιηθεί από τα μέσα Απριλίου. Στόχος της είναι το 2022 να έχει περιορίσει τον δείκτη των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό.
Όπως είναι γνωστό η τράπεζα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» που είναι σε ισχύ, με τα project Phoenix και Vega, ύψους 7 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την τιτλοποίηση Phoenix, ύψους 2 δισ ευρώ, η οποία περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ και την τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ ευρώ, που περιλαμβάνει 53.000 δάνεια, 18.000 οφειλετών.
Τα δάνεια είναι σε ποσοστό 70% καταγγελμένα και έχουν εγγυήσεις σε 43.000 ακίνητα. Με αυτές τις δύο τιτλοποιήσεις ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων θα περιοριστεί στο 30% από το 47% (στο 9μηνο 2020).