Η απαγόρευση των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού πριν τις εννέα το βράδυ θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου του 2025, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία.

Και διευκρίνισε ότι η απαγόρευση θα επιβληθεί παράλληλα με την πλήρη απαγόρευση των επί πληρωμή διαδικτυακών διαφημίσεων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε δεσμευτεί να επιβάλει την απαγόρευση το 2021 όταν ήταν πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο η επιβολή του μέτρου αναβλήθηκε, καθώς η βιομηχανία πρόχειρου φαγητού ζητούσε περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Άντριου Γκουίν, τόνισε ότι ο σκοπός των περιορισμών, καθώς και η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους παρέχουν ξεκάθαρη εικόνα στις εταιρείες για να προσαρμοστούν.

Η εν λόγω απαγόρευση συμπεριλήφθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα των Εργατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Tα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά

Ενώ η Εθνική Υπηρεσία Δημόσια Υγείας, που εργάζεται για να μειώσει τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά, «καλωσόρισε» την απόφαση, τονίζοντας ότι η διατροφή των παιδιών είναι μία «μακροπρόθεσμη προτεραιότητα» που αποτελεί «κλειδί για ένα πιο υγιές μέλλον της επόμενης γενιάς».

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιεύματα και τις παραμέτρους τις απαγόρευσης, όσον αφορά τα προϊόντα, οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες που θα απαγορευτούν, καθώς αρχικά υπήρχε ο γενικός όρος για προϊόντα με «υψηλά λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη».

Από την απαγόρευση εξαιρούνται κάποια προϊόντα που υπόκεινται σε άλλους κανονισμούς, όπως για παράδειγμα κάποιες παιδικές τροφές ή γάλα.

Πάντως, η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, το NHS, το οποίο, σύμφωνα με επίσημη έκθεση, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ενώ η κακή του λειτουργία στοιχίζει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Μεταξύ των σχεδίων του Σερ Κιρ είναι η μετάβαση προς ένα ψηφιακό NHS, που θα μεταφέρει τη φροντίδα από τα νοσοκομεία στις τοπικές κοινωνίες και θα επικεντρώνεται στην πρόληψη ώστε να αποσυμφορηθεί το σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: