Η τελική επιλογή του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να προχωρήσει τελικά στην διάθεση μόνο του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ, διατηρώντας το υπόλοιπο 8,39% για μελλοντική αξιοποίηση, δυσαρέστησε τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά σπίτια που οδηγούνται στην απόφαση για μικρότερη συμμετοχή στο placement που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Απόψε το βράδυ η JP Morgan θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για το μήνυμα που έλαβε τις τελευταίες ημέρες από τους επενδυτές αφού τους γνωστοποίησε την απόφαση του οικονομικό επιτελείου ότι τελικά η συναλλαγή θα είναι σχετικά μικρού «βεληνεκούς».

Πρακτικά θα μεταφέρει την δυσαρέσκεια τους για την μικρή σε μέγεθος συναλλαγή και την παραμονή της τράπεζας στη σφαίρα ελέγχου του Δημοσίου γεγονός που θα μειώσει και το τελικό ενδιαφέρον από την πλευρά των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Έμπειρος τραπεζικός αναλυτές επισημαίνει στο «R» ότι πρακτικά η απόφαση της κυβέρνησης για την διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ρόλο του Δημοσίου την επόμενη μέρα στην τράπεζα, προφανώς και δεν θέτει ζήτημα κάλυψης της έκδοσης – θα σημειώσει μεγάλη υπερκάλυψη – αλλά προφανώς θα οδηγήσει σε ένα όχι και τόσο καλής ποιότητας βιβλίο, καθώς το μειωμένο ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων επενδυτών θα σπεύσουν να καλύψουν τα hedge funds.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα παραδοσιακά μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια εκδηλώνουν τη ζήτησή τους σε χαμηλότερο εύρος τιμής, σε σχέση με τα hedge funds ή μικρότερου βεληνεκούς θεσμικά χαρτοφυλάκια με χαμηλή ή ανύπαρκτη παρουσία στο ΧΑ.

Μετά την ενημέρωση του ΤΧΣ για τις τελικές προθέσεις των επενδυτών ενόψει του ανοίγματος του βιβλίου την άλλη εβδομάδα, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με την JP Morgan το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις λεπτομέρειες τις έκδοσης π.χ. εύρος τιμής διάθεσης και κατανομής του βιβλίου.

Στη συνέχεια θα σταλεί το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα νωρίς το πρωί με το βιβλίο να ανοίγει την ίδια ημέρα ή το αργότερο την Τρίτη το πρωί.

Σε ότι αφορά στο εύρος διάθεσης έμπειρος χρηματιστής τονίζει ότι είναι πιθανόν το υψηλό σημείο του εύρους να προσεγγίζει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής που ήταν 7,84 ευρώ και το χαμηλό ένα discount της τάξης του 5% ή να σε διαφορετική περίπτωση θα επιλεγεί ο μέσος σταθμισμένος όρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων.

Την ίδια στιγμή τα στοιχήματα στην αγορά διχάζονται με αυτούς που βλέπουν τη μετοχή στο 8 και την τιμή διάθεσης στο εύρος 7,5 με 7,7 και αυτούς που ποντάρουν σε κλείσιμο στα 7,8 ευρώ και τιμή διάθεσης στα 7,2 με 7,4 ευρώ.

Διοργανωτής του placement είναι η JP Morgan με συνδιοργανωτές για το διεθνές βιβλίο τις Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS. Ακολουθούν BofA, Citigroup, Deutsche Bank και BNP. Τέλος, στο διεθνές βιβλίο από την Ελλάδα συμμετέχουν Euroxx και Axia.

Τη δημόσια προσφορά σε Ελλάδα θα χειριστούν οι NBG Securities και η Euroxx, όπως και στη διάθεση του 22% τον Νοέμβριο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: