Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για σημαντική εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας από την Εθνική Τράπεζας, καταγράφεται τα τελευταία 24ώρα καθώς η «πίεση» να δοθεί νέα πνοή στο επενδυτικό αφήγημα του Ομίλου και ταυτόχρονα να συντηρηθούν οι υψηλές μετοχικές αποδόσεις που καταγράφουν από την αρχή του έτους, κλιμακώνεται.

Οι εξελίξεις με επίκεντρο την Εθνική Ασφαλιστική άνοιξαν «το κουτί της Πανδώρας» και άπαντες πλέον στην αγορά περιμένουν την επόμενη μεγάλη κίνηση. Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με τη διαδικασία να δουλεύεται εσωτερικά και να αναμένει τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από την αρχή του έτους σύσσωμη η αγορά αναμένει «μεγάλη» κίνηση από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έχοντας σημαντική δύναμη πυρός προς αξιοποίηση, έχει εξετάσει μια σειρά από πιθανές εξαγορές.

Άλλωστε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς έχει δηλώσει πρόσφατα «αναζητούμε ευκαιρίες που έχουν χρηματοοικονομική και εμπορική λογική, για να προσθέσει ότι είναι περιορισμένες και είμαστε επιλεκτικοί και πειθαρχημένοι».

Τις τελευταίες ώρες πήραν εκ νέου «φωτιά» οι πληροφορίες που θέλουν τον Παύλο Μυλωνά να δρομολογεί μια ακόμη προσπάθεια να κλείσε ένα mega deal από τον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο.

Το κλίμα φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι η NN και η Ergo είναι σε αγωνιώδη αναζήτηση τραπεζικού ομίλου που θα στηρίξει το bancassurance που μέχρι σήμερα διασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και της κερδοφορίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες για την εκ νέου προσέγγιση της Εθνικής Τράπεζας με την ολλανδική ΝΝ, η οποία έχει πολύ αναπτυγμένο το κομμάτι των ασφαλειών ζωής.

Κύκλοι πάντως της Εθνικής Τράπεζας επιμένουν ότι παρά τις συνεχείς προτάσεις για εξαγορές που φέρνουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στον CEO της Εθνικής Τράπεζα Παύλο Μυλωνά, ο ίδιος δεν δείχνει να βιάζεται να αξιοποιήσει τα ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια που διαθέτει ο Όμιλος, έχοντας επιλέξει να κινηθεί με πολύ προσεκτικό τρόπο.

Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο δεν διαψεύδουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε συζητήσεις με τις διοικήσεις σχεδόν όλων των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και πιο συγκεκριμένα με τις διοικήσεις των NN, Ergo, Allianz αλλά και της Interamerican, καθώς η απόφαση να καλυφθεί το κενό που αφήνει η Εθνική Ασφαλιστική είναι ειλημμένη.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Εθνικής στηρίζεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία, στην συνεργασία για διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το δίκτυο της αλλά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόκτηση από την ΕΤΕ ποσοστού στην ασφαλιστική εταιρεία το οποίο θα κυμαίνεται κοντά στο 30%-35%.

Μάλιστα παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς λένε ότι οι συνομιλίες της Εθνικής Τράπεζας ειδικά με την NN έχουν ενδιαφέρον καθώς η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία έχει συνεργασία για αρκετά χρόνια με την Τράπεζα Πειραιώς και με δεδομένο ότι η Πειραιώς εξαγόρασε το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι πιθανόν όταν ξεκινήσει η συνεργασία των δύο να αποδεσμευθεί η σχέση με την NN.

Τα οφέλη

Τραπεζικοί αναλυτές από την πλευρά τους θεωρούν απόλυτα λογική την στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει άμεσα στην εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας με κύριο στόχο την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού της δικτύου. «Ορθώς ο Μυλωνάς διαπραγματεύεται για την εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα καθώς θα είναι μια συμφωνία με προφανή επενδυτικό νόημα και αξία για την Εθνική Τράπεζα» τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Ο λόγος που οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο, έχει να κάνει με τα «αμυντικά χαρακτηριστικά» που εμφανίζει ο κλάδος στην πτώση των επιτοκίων και στην ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες.

Όπως έχει τονιστεί στα business plans που έχουν ανακοινώσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για την επόμενη τριετία θα πρέπει τα έσοδα από προμήθειες να προσεγγίσουν αυτά των ιταλικών τραπεζών – χαρακτηριστικά παράδειγματα η Intesa Sanpaolo και η Unicredit – που αντιπροσωπεύουν το 30% των συνολικών εσόδων.

Επιπλέον αναμένουν σειρά συνεργειών που θα προκύψουν από τις εν λόγω εξαγορές, ενώ τα κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις συγκεκριμένες εξαγορές δεν θα επηρεάσουν τη μερισματική πολιτική που έχει ανακοινωθεί.

Επιπρόσθετα, η απόκτηση μιας ασφαλιστικής εταιρείας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες για την εκμετάλλευση μιας ευρείας σειράς συνεργειών που μπορούν να προκύψουν, όπως για παράδειγμα στον χώρο του asset management, καθώς θα είναι ο τραπεζικός όμιλος αυτός που θα διαχειρίζεται το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών (π.χ. βλέπε οφέλη για θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους χώρους των χρηματιστηριακών εταιρειών και των αμοιβαίων κεφαλαίων).

Διαβάστε ακόμη: