Ο 49χρονος κατηγορούμενος για την κλοπή έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την Πέμπτη 1 Ιουλίου στις 12.00 το μεσημέρι, από τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη.

Σημειώνεται πως στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών οδηγήθηκε ο 49χρονος για την κλοπή έργων Τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από 9 χρόνια. Μετά το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του μετά την ομολογία του ότι είναι ο δράστης της μεγάλης κλοπής, ο κατηγορούμενος βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη όπου είτε θα έδινε αμέσως απολογία είτε θα ζητούσε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Εν τέλει, επέλεξε το δεύτερο.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας  που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο, αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών. Αν η κλοπή στρέφεται κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

«Ήθελε αυτά τα έργα για να τα απολαμβάνει ο ίδιος»

Από την πλευρά του, ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, αναφέρθηκε, σε πρωινές του δηλώσεις, στην περίπτωση του εντολέα του σημειώνοντας πως «όταν κάποιος πραγματοποιεί μια κλοπή δύο λόγους έχει, ή οικονομικούς ή αγάπη για την τέχνη. Είναι βέβαια περίεργος αυτός ο τρόπος αγάπης του εντολέα μου, αλλά αυτή την εξήγηση μου έδωσε στη ΓΑΔΑ. Είναι ένας λάτρης της τέχνης, δεν είναι συλλέκτης, ήθελε να πάρει αυτά τα έργα για να τα απολαμβάνει ο ίδιος».

Και συνέχισε: «Το αδίκημα είναι δεδομένο. Θα κατηγορηθεί για διακεκριμένη κλοπή. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ως προς το αδίκημα. Είναι κακούργημα και απειλείται ποινή κάθειρξης από 5- 10 έτη. Η αστυνομία οδηγήθηκε στα έργα μετά από δική του υπόδειξη. Δεν εξαναγκάστηκε να τα υποδείξει. Η ποινή που προβλέπεται είναι 5- 10 χρόνια. Αν καταδικαστεί σε 10 χρόνια, θα εκτίσει το 1/3 της ποινής και με ευεργετικό υπολογισμό περίπου 3,5 με 4 χρόνια».

Είχε συνεργούς;

«Μου είπε ότι δεν είχε συνεργούς. Για την τεχνογνωσία (για τον συναγερμό) δεν το γνωρίζω, δεν συζητήσαμε τον ακριβή τρόπο που μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη. Είπε ότι ό,τι έκανε ήταν από αγάπη για την τέχνη. Δεν έχει υπάρξει κατάθεση ότι επεδίωξε να πουλήσει τους πίνακες. Διαψεύδω το δημοσίευμα για πώληση σε Άραβες. Με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε επιχείρησε να τους πουλήσει σε κάποιον», ανέφερε ο δικηγόρος.